Přečtěte si: O neoliberálním klystýru vysokých škol: rozhovor se Stanislavem Štechem

úterý 31. ledna 2012 ·

Naše první otázka směřuje k tomu, jestli české vysoké školství vůbec potřebuje reformu. Ve věcném záměru zákona o vysokých školách se argumentuje tím, ze veřejnost je dlouhodobě nespokojena, že VŠ a jejich instituce jsou zkostnatělé, že právní systém je zastaralý. Jak se na to díváte?

Z rozhovoru Richarda Cislera, Jana Grubera a Marty Harasimowicz se Stanislavem Štechem v SocSol.cz vybíráme úvodní odpověď:

Můj názor, a zdaleka v něm nejsem ojedinělý, je, že žádnou reformu v pravém slova smyslu nepotřebujeme. Tvrdím, ze nepotřebujeme žádný nový zákon – a rozhodně ne tak radikální, jak je navrhován ministerstvem. Situace není taková, jak ji prezentuje vláda. Připouštím, že stav, který vznikl v posledních řekněme 12 letech, vyžaduje korekci některých částí současného zákona. Dlouholetým omíláním tvrzení, že školství reformu potřebuje a že je veřejnost nespokojená, se z toho stalo klišé, které se ukotvilo zejména v hlavách lidí, kteří nemají možnost zblízka sledovat situaci. Tito lidé potom mohou mít pocit, že když se všechno musí reformovat, tak vysoké školy taky. Ano, existuje určitá část veřejnosti – řekl bych, že jsou to hlavně představitelé podnikatelsko-průmyslové lobby –, která by si přála a určitě i potřebovala, aby VŠ fungovaly jinak. A mohl bych říct i jak, ale to asi nebylo podstatou této otázky. Kritičtí k současným vysokým školám jsou taky pravicoví stoupenci ideologie trhu bez omezování.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2012 v 15:59  

Na mé fakultě je vše po legislativní i odborné stránce naprosto v pořádku, funguje senát a všechny katedry. Nechte nás učit a dělat svou práci. ... Obvyklé klišé, kterým reagoval bývalý děkan Kindl na kritiku neposlušného studenta a dalších, kteří se o plzeňská práva začali zajímat.
Kdopak by přiznal, že se mu systém rozpadá a nic nefunguje, jak by mělo. Mnohde se za bincem snadno ukryjí i porůznu odkláněné finanční toky. Bezzubá akreditační komise - kdo by se jí bál.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.