Ministr školství Josef Dobeš zrušil tendr na právní služby

čtvrtek 26. ledna 2012 ·

Změny požadavků na podobu a rozsah právních služeb jsou hlavním důvodem proč Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zrušilo zadávací řízení na právní služby s předpokládanou hodnotou 99 milionů Kč.


Hlavním důvodem vyhlášení otevřeného zadávacího řízení bylo zajištění důsledné kontroly veřejných zakázek realizovaných příjemci evropských dotací v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). Cílem zadávacího řízení bylo zajistit personální a odbornou podporu pro minimalizaci a odhalování možných pochybení příjemců veřejných prostředků. „Musíme si uvědomit, že se jedná o stamilionové projekty výstavby výzkumných center a vědeckotechnických staveb vybavených špičkovými a unikátními technologiemi,“ řekl ministr Josef Dobeš.

MŠMT rozhodlo o zrušení zadávacího řízení v důsledku podstatné změny okolností, které nastaly v období od zahájení zadávacího řízení. V reakci na kontrolní zjištění a závěry auditu Evropské komise, který proběhl na Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) je MŠMT nuceno redefinovat postupy a požadavky v rámci kontrol veřejných zakázek, rozšířit stávající rozsah a zaměření kontrol veřejných zakázek OP VK. Původní specifikace předmětu veřejné zakázky již neodpovídá aktuálním potřebám MŠMT, neboť v ní bylo počítáno s kontrolami veřejných zakázek pouze pro OP VaVpI, které mají jinou povahu a jsou administrovány podle jiných pravidel. „Nálezy auditu druhého operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost nám jasně ukázaly, že naše potřeby na právní služby se výrazně změnily. V tomto programu už máme schválených více než 6500 projektů a proto také na jejich kontrolu musíme nyní upřít naši pozornost,“ uvedl ministr Josef Dobeš.

MŠMT již zajistilo personální posílení útvarů projektové kontroly a navázalo spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj v rámci kontrol projektů z OP VK v návaznosti na auditní zjištění. „Každé pochybení může vyústit v to, že proplacené prostředky budou Bruselem označeny jako neuznatelné a odpovědnost za tyto platby pak padá na příjemce dotace, potažmo státní rozpočet. Tomu chce ministerstvo školství samozřejmě aktivně předejít, a proto hledáme cesty, jak efektivní kontroly zajistit,“ sdělil Michal Zaorálek, náměstek ministra odpovědný za evropské záležitosti.

2 komentářů:

Pitlyk Blaha řekl(a)...
26. ledna 2012 v 17:17  

Na celou záležitost je třeba pohlížet tak, že zrušením tendru se podařilo v kapitole školství ušetřit bezmála sto milionů.
Považuji za nezbytné počastovat všechny zúčastněné měsíční odměnou cca 183 560 Kč po dobu nejméně dvou kvartálů.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2012 v 22:01  

A najednou to jde ... Jen aby "se nevypsal" tendr za dvojnásobnou cenu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.