Co musí umět při zápisu předškolák

středa 18. ledna 2012 ·

Značka Rodiče vítáni nabízí rodičům i školám ke stažení plakát užitečný při zápisu do prvních tříd základních škol.



Na stránkách rodicevitani.cz je od včerejšího večera ke stažení jednoduchý plakát, který vysvětluje na čtyřech obrázcích rodičům, co má zvládat dítě, které jde k zápisu do první třídy. Leták má sloužit jako informace rodičům, ale mohou ho použít i školy jako inspiraci či pomůcku pro snazší komunikaci s rodiči předškoláků.

Celý plakát je ke stažení ZDE


3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 0:52  

Autorům stránek bych naopak doporučil elementární kurz základů počítačové grafiky, zvláště pak lekce "Jak skenovat oboustranně potištěné listy, aby neprosvítala zadní strana" (nápověda zní "černý papír") a "Jak dosáhnout, aby se oskenovaný bílý papír nezobrazil jako šedý".
Lekci "Jak zajistit, aby malý černobílý plakát neměl 6 MB, a přesto zůstal kvalitní" bych ponechal na kurz pro pokročilé.

Jan Hučín řekl(a)...
18. ledna 2012 v 7:39  

Zrovna v pondělí jsem byl s dcerou u zápisu. S těmi tkaničkami se to traduje už desetiletí, ale dnes je skoro všechno na zipy klasické nebo suché, není na čem trénovat - a možná za pár let bude potřebnější "umím najet myší na dané místo a kliknout" ;)

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 14:14  

Pokud dítě nebude potřebovat při obouvání cizí obsluhu, jsou "tkaničky" možná opravdu zbytečné. Ale naopak mi tam schází jedna zdánlivá samozřejmost:
"Dítě uposlechne jednoduchý příkaz či zákaz."
Je otřesné, kolik dětí na počátku 1. třídy (a některé i mnohem později) nedokáže splnit pokyn "Zůstaň stát na chodníku." Naše učitelky jsou z nich zoufalé, protože při chůzi po chodníku musí ostražitě hlídat případné vbíhače do vozovky (a být připraveny vyrazit) a při čekání na přechodu musí některé děti doslova držet, aby navzdory pokynu neběžely rovnou pod auta.
Nejsou to děti ani výjimečně hloupé, ani nějak postižené, ani sociálně zanedbané. Prostě je až do 6 let pořád někdo doslova vodil za ruku a nenaučil je poslouchat. "Posloucháním" samozřejmě nemyslím mechanickou loutku, která reaguje jen na povely, ale normální dítě, kterému lze ústně vydat jednoduchý pokyn, který ho uchrání před smrtí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.