Vlasta Bohdalová: Čím méně budeme dávat peněz do vzdělání, tím více budou mít šanci populisté a manipulátoři

středa 7. prosince 2011 ·

Stenogram vystoupení při projednávání Vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2012 v PSP dne 7. prosince 2011.


Dobré dopoledne, dámy a pánové, vážená vládo, vážená paní předsedkyně. Jsme ve fázi druhého čtení státního rozpočtu. Čeho se mé vystoupení bude týkat, je asi jasné. Je to kapitola 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.


Tento rozpočet byl velmi podrobně probrán na jednání výboru. Přijali jsme společné usnesení, které tady bude přečteno, ale mně nedá než abych se nad celým stavem a situací financování školství zamyslela.


Samozřejmě bych se chtěla potom přihlásit na závěr svého vystoupení k pozměňovacím návrhům, které se týkají právě kapitoly 333, rozpočtu Ministerstva školství, a chtěla bych to vysvětlit právě svým vystoupením.


Jsme v současné době svědky a dnes tedy aktuálně toho, že učitelé hodinu stávkovali a mnozí lidé se ptají, proč, co je k tomu vlastně vede, nejsou nějací drzí a podobně. Já bych tady chtěla říci asi jedno. Chtěla bych se zamyslet nad školskými rozpočty, které proběhly zhruba od roku 2006. Součástí rozpočtu nejsou jenom peníze na mzdy učitelů a na mzdy nepedagogických pracovníků, ale součástí rozpočtu jsou i ostatní neinvestiční náklady do vzdělávání, tzv. "onivky" (?). Možná se vám zdá, že je to zdánlivě zanedbatelná a nic neříkající částka, ovšem je to částka, kterou státní rozpočet naplňuje ústavu, která říká, že stát má povinnost poskytovat žákům neplacené základní vzdělání. A právě z této částky se platí pomůcky, školení učitelů, cestovné. A od roku 2009 se z této částky platí také náhrady za nemoc.


Proč to tady říkám? V roce 2006 činil objem těchto peněz 1 mld. 600 tisíc ve státním rozpočtu. A částka navrhovaná pro letošek je něco málo přes 400 mil. Tedy za necelých pět let jsme z tohoto balíku odebrali tři čtvrtiny peněz. Někdo si řekne - šetřit se musí, ale mě tahle částka a právě tahle kapitola docela závažně mrzí, protože když přijdete speciálně na základní školy a podíváte se do skladu učebnic, kdy mají školy povinnost dávat žákům učebnice, zjistíte, že se učebnicový fond neobnovuje třeba deset, dvanáct let, protože na to prostě nejsou peníze. Když chtějí učitelé nějaké nové sešity nebo nové cvičné sešity pro děti, škola na to nemá, platí to rodiče. A tady je zase ten styčný bod, který mi vadí. My ubíráme v příštím roce nízkopříjmovým rodinám a vůbec rodinám peníze z rozpočtů navýšením DPH, zvýšením energií atd., ale samozřejmě na ně budeme přenášet náklady na vzdělání dětí již od základních škol. A to si myslím, že je velice nespravedlivé.


Znovu opakuji - za pět let se částka ve státním rozpočtu, která je určená na pomůcky, cestovné, další vzdělávání učitelů, snížila o 1 mld. 200 tisíc, z 1 mld. 600 tisíc na 400 tisíc.(???) Já si myslím, že je to naprosto nehorázné.


No a co se týče samozřejmě další rozpočtované částky, to jsou ony mzdy pedagogických pracovníků. Mzdy pedagogických pracovníků byly velice ohlašovány, jak budou zvednuty v rozpočtu na rok 2011 o 2 mld., v rozpočtu na rok 2012 o 4 mld. Podstatné je to, že státní rozpočet na toto navýšení nemá, ale má je ušetřit ministr školství a má je vzít z dalších kapitol Ministerstva školství, což se mu tedy podařilo, ale zase na úkor ostatních částek. Pravda, pan ministr nám říká, jak velice šetří, šetří tak, že třeba za 90 mil. si pronajme právní služby, i když má právní oddělení na ministerstvu. Dal zakázku, která se týká plošných testů, zpracovávat ve výši 300 mil. školní inspekci, potom dojde ke zrušení přímo řízených organizací ministerstvem za účelem šetření a najednou se zjišťuje, že v jedné rušené přímo řízené organizaci se teď na konci roku vypisují soutěže, výběrová řízení za desítky miliónů na notebooky. Přijde mi, že je to velmi groteskní a je to Kocourkov.


Proto se tedy znovu vracím k tomu, co se dnes stalo, abychom věděli, že kantoři sice "přidáno" dostanou, ale bude zrušen tzv. věkový automat. To znamená, že bude záležet pouze na řediteli školy, do jaké skupiny učitele zařadí, ať mladého nebo zkušeného. Nechci ubližovat našim ředitelům, že budou posuzovat podle toho, jestli se jim některý učitel líbí víc nebo míň, jestli za ním častěji přijde do ředitelny nebo ne, ale já mám jiný strach. Až se opět sníží rozpočty, tak ten ředitel, který bude mít jasně stanovené tarify, ale nebude podle věkového automatu moci přidělovat podle zkušenosti učitelům peníze, tak řekne: no nemám peníze, tak dám všechny na základ. A může se stát, že místo slibovaného navýšení učitelé dostanou úplné základy.


Další věc, která je podle mě nebezpečná - a to už je k tomu druhému čtení - to je ten závazný průřezový ukazatel, který se týká mezd pedagogických a nepedagogických pracovníků. V minulém roce byl do rozpočtu na rok 2011 nešťastně rozdělen a dělá to školám velmi velké problémy. Myslím, že to nevíme jenom my, opoziční poslanci, ale ví to i koaliční poslanci, protože se s řediteli, zástupci krajů a zřizovatelů setkávají. Takže já bych se ráda připojila k tomu, abychom tento průřezový ukazatel zrušili, aby opět byla jedna částka na mzdy pedagogických i nepedagogických pracovníků a přihlašuji se znovu ještě k tomu návrhu, který zazněl ze školského výboru.


Na závěr chci říct ještě jednu věc. Často se teď objevuje v tisku, že tu nějaká skupina byla velice radikální, chovala se velmi špatně, násilně, někoho napadla. A já mám takový strach - možná, že je to strach staré ženy - ale já mám takový strach z toho, že čím méně budeme dávat peněz do vzdělání, do základního vzdělání, předškolního vzdělání, tím méně budeme mít vzdělané lidi a tím více budou mít šanci takoví ti radikální různobarevní lidé, kteří vystoupí a lacinými hesly před nimi budou něco vykřikovat a jsou schopní takový méně vzdělaný dav zmanipulovat. A toho se strašně moc bojím, když budeme podceňovat situaci, která je v českém vzdělávacím systému. Děkuji za pozornost.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 14:10  

Hmm,.. pokud ředitelé budou měřit své učitele neprokazatelně bez ohledu na dovednosti v metodách a formách práce, které dovedou užívat, pak tím, kdo bude rozdělovat peníze je přece jedině Dobeš. Je to proto, že jediným měřítkem kvality budou testy a ty budou chtě nechtě filtrem "kvality" škol a tedy i učitelů.
Už vidíte tu zhoubnost, kolegové?

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 14:50  

a smím se zeptat, jak je podle dovednosti v metodách formách práce, které dovedou užívat odměňuje současný platový automat?

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 17:28  

Hodně hloupá otázka. Tarify učitelům pouze zaručují, že za standardně odvedenou práci dostanou ne méně, než začátečník zhruba 20 tisíc a "pokročilý" s desítkami let praxe asi 24-26 tisíc (nevím z hlavy přesně).
Pracují-li kvalitně, měli by dostat osobní ohodnocení, které určuje ředitel (ovšem když na nějaké má).

Ale omluvou je vám, že tento elementární princip nechápou ani naši slavní novináři (natož ministr). A vysvětlit ho neumí pořádně ani šéf odborářů - asi je na něj taky trochu "složitý".
Teď si říkám, nemůže to být tím, že se jmenuje Dobšík?

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 20:11  

odměňuje současný platový automat?

Mám obavy, že 60 letý tělocvikář neuběhne kilometr v tom správném čase, proto ho nahradíme 25 letým. Tím pádem dostane nadtarif na úkor toho staršího. Máte pravdu, člověk nad padesát by snad neměl učit ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.