Přečtěte si: Učitelům už nezbývají jiné než silové kroky

pátek 9. prosince 2011 ·

Včerejší ranní hodinová stávka učitelů proti změnám ve financování škol byla velmi mírným varováním Josefu Dobešovi. Přesto ji označil za grotesku a na návrhu vládě nic měnit nehodlá. Po pravdě řečeno, mnohé návrhy, které dokument obsahuje, se dají považovat za rozumné. Mnohem horší je to se způsobem, jakým ministr své záměry učitelům sděluje. S většinou odborné veřejnosti totiž vedení ministerstva odmítá jakkoli komunikovat.

Z článku Tomáše Feřteka v EDUin.cz (původně psáno pro MF Dnes) vybíráme:

Je to obecnější problém. Ministerstvo své záměry v podstatě odmítá vysvětlovat a obhajovat. Většina diskusí, konferencí a kulatých stolů ke konkrétním odborným tématům v poslední době začíná upozorněním, že z ministerstva školství přes opakované žádosti nepřijde nikdo. Nižší úředníci se bojí, že by řekli něco nevhodného a byli vyhozeni, vyšší buď opravdu nemají čas, nebo nepovažují komunikaci s učiteli a řediteli za podstatnou. Bylo by načase to co nejdříve změnit. Příležitostí je dost. Například příští čtvrtek se koná v Praze kulatý stůl právě ke změnám ve financování školství. Odboráři a ředitelé už slíbili účast. Na vyjádření ministerstva školství se čeká, zatím neodmítlo. Když ministr vyhlašuje veřejnou diskusi, měl by se jí alespoň v zastoupení účastnit. Jinak se nemůže divit stávce, bojkotu plošných testů ani výzvě k jeho odvolání. Jiné než silové kroky odborné veřejnosti už nezbývají.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2011 v 19:05  

Jsem učitel. Stávky učitelů nepovažuji za vhodné, protože problematice školství "rozumí" každý. Přece každý ví, že učitelé nic nedělají a mají 3 měsíce prázdnin a ještě chtějí dostat přidáno. :-) No ale vážně: Porovnejte učitelský plat s průměrným platem ve školství. A vypočítejte si, jaký plat musí mít např. ředitel školy, aby svým platem vytáhl ostatní platy na průměr. :-). A ještě něco: ředitelé škol mají strach z ministrových aktivit... není divu... rozvrácená výuka a katastrofický pokles vzdělanosti je jen a jen dílo ředitelů škol, kteří se honí za počtem žáků.

Survivor64

krtek řekl(a)...
9. prosince 2011 v 19:27  

A co je na návrhu zrušit zařazování do platových stupňů dobrého? Ale pan Feřtek jen něco plácne do tmy a s reakcemi už se neobtěžuje.
Bohužel platový tarif je jediná jistota, jakou učitel má, ať pracuje dobře nebo špatně.

krtek řekl(a)...
9. prosince 2011 v 19:33  

Aha, upoutávka upozorňuje na něco jiného než je v článku. Stávka se týkala platů, ne změny systému financování škol, pane Feřteku.

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2011 v 19:33  

tarif je jediná jistota,

bývávalo, když si vezmeme průměrný věk učitelů, tak o nadhodnotu přijde v roce 2013 většina. Zajímavé při tom ale je, že to velké části učitelů nevadí,"každý svého štěstí strůjce".

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2011 v 19:51  

Všichni chlapi, co tu přispívají - jděte do toho! Tedy do konkurzů na ředitele. Ať máme konečně pořádné ředitele, hybatele školních změn. Snad změn k lepšímu :)

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2011 v 21:48  

Výměna ředitelů to nevyřeší."Vrch" je tak zazásobí debilní a zbytečnou byrokracií, že jim nezbyde čas na novosti.Tak tomu bylo v nedávné historii, je tomu tak dnes a zůstane i do budoucna.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 12:05  

V první řadě není Feřtek genderově správný - učitelů je totiž ve školství jen několik procent. Proto je věcně správné o pedagogickém sboru hovořit jako o U Č I T E L K Á C H .

A jsme doma....

A ty "kroky" které učitelkám zbývají: jeden je základní a současně nejférovější - když jsou jejich neocenitelné schopnosti podložené vysokým IQ ve školství nedoceněny, ať jdou pracovat do soukromého sektoru. Na www.jobs.cz je spousta skvěle placených míst - tak vo-co-go, dámy!?

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 14:52  

A vy si svoje děti budete vzdělávat sami? Tak jo! (Už jste někdy se svým dítkem dělal domácí úkoly? Jaké to bylo?)

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 18:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 18:06  

A k čemu jako myslíte, že by ten primitiv potřeboval se svými dětmi psát domácí úkoly? Jestli je to nějaký ten ze soukromého sektoru, tak jeho děti nepotřebují dělat úkoly. Potřebují mít jen titul doktora práv a ten mít budou, tak vo-co-go?

Musíte si uvědomit, že tahle novodobá primitivní pseudo(j)elita ve vzdělání nevidí nic víc, než prachy. Na jejich obhajobu lze snad říci jen tolik, že tam ani nic víc vidět nemohou. To, co tam je, je pro ně neviditelné. Pro ně je vzdělání jen nástrojem k moci, ke společenské prestiži. Násobí jejich pocit nadřazenosti a výjimečnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.