Ministerstvo školství řeší možné zastavení proplácení evropských dotací v OP VK

čtvrtek 29. prosince 2011 ·

Ministerstvo školství obdrželo od Evropské komise (EK) informaci o výsledku auditu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), který se týkal období let 2008 a 2009. Jedná se zatím o neoficiální zprávu.

Předběžná hodnotící zpráva obsahuje zjištění v oblasti veřejných zakázek a nedostatků v kontrolním systému. Dílčí problémy se týkají jak projektů realizovaných v několika krajích, tak i projektů v gesci MŠMT.

„Jedná se o závažný problém České republiky. Na jeho řešení je tedy nezbytná spolupráce s dalšími úřady – s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. Proto jsem již požádal o schůzku s náměstky Gregorem a Braunem z uvedených rezortů,“ uvedl náměstek pro evropské záležitosti Michal Zaorálek.

V případě OP VK zjištění EU hovoří především o nedostatcích v oblasti zadávání veřejných zakázek, v kontrolním systému a nedostatcích v oblasti osobních nákladů zaměstnanců v projektech.

Na základě zjištění auditu, MŠMT předpokládá dočasné zastavení proplácení evropských dotací v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost z Bruselu směrem do ČR (tzv. certifikace) – a to do doby přijetí nápravných opatření. V žádném případě se nejedná o zastavení programu jako takového!

Uvedená situace je řešitelná. Ostatně v minulosti se v podobné situaci ocitlo již několik českých operačních programů: např. Operační program Podnikání a inovace (MPO), Operační programy NUTS II Severozápad (Ústecký a Karlovarský kraj), NUTS II Jihozápad (Plzeňský a Jihočeský kraj), OP Životní prostředí (MŽP) nebo Operační program Doprava (MD).

„Evropská komise nás upozorňuje na nedostatky, které se staly v letech 2008 a 2009. Kontrolní systém byl nastaven během působení předchozího managementu EU fondů a na základě doporučení auditu EK budou neprodleně přijata opatření ke zvýšení kontrolních mechanismů. Chci ubezpečit veřejnost, že se v žádném případě nejedná o zastavení programu jako takového,“ doplnil náměstek Zaorálek.

Ministr školství Josef Dobeš požádal v této souvislosti o schůzku s premiérem Petrem Nečasem.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.