Martin Rychlík: Dobešův muž pro evropské fondy: Od městského strážníka k miliardám

středa 21. prosince 2011 ·

Fondy EU na školství jsou dle nového náměstka Michala Zaorálka ve slušném stavu. Jednomu z operačních programů přesto hrozí akutní potíže.

Na ministerstvu školství je krátce přes rok, ale před pár dny povýšil z funkce vrchního ředitele pro fondy EU již na náměstka pro evropské záležitosti včetně fondů Evropské unie. Z komunálního politika ODS a městského strážníka, jímž byl v letech 1993 až 1996, se devětatřicetiletý Michal Zaorálek vyšvihl v muže, na němž nyní závisí čerpání desítek evropských miliard pod ministrem Josefem Dobešem (VV). Zaorálek je už čtvrtým člověkem zodpovědným za tuto agendu v Dobešově resortu.

Jaké jsou jeho priority? „Je to jednoduché. Chci navázat na stejnou práci, kterou jsme společně s náměstkem Jakubem Hodinářem (ODS) vykonali ohledně čerpání (peněz z fondů) a která přinesla výsledky, kdy byly v roce 2011 zvládnuty nastavené parametry u obou resortních operačních programů. Chtěl bych v tom pokračovat a stále zrychlovat tempo, pokud je to možné,“ tvrdí v rozhovoru pro ČESKOU POZICI Zaorálek.

Druhou prioritou své práce na školských fondech, jejichž čerpání nejen opozice, ale nyní třeba už i koaliční partneři z TOP 09 zhusta kritizují, má být zjednodušení administrativy v čerpání. „Hodně si slibuji od účinnosti nového zákona o veřejných zakázkách, který plně odpovídá evropským standardům a omezuje prostor pro korupci, takže bychom se mohli více soustředit přímo na dodržování podmínek zákona,“ míní náměstek Zaorálek.

Nový mladík v čele fondů EU
Jak jsme již informovali, novým vrchním ředitelem pro fondy EU po Zaorálkovi je od 15. prosince Robert Plaga z Mendelovy univerzity, jenž loni obhajoval dizertaci na téma evropských rozpočtů. A už se z vysokých škol ozývají kritické hlasy, zda podobně nezkušený člověk zvládne dozor evropských miliard... Naopak jeden ze zdrojů ČESKÉ POZICE jej popisuje jako schopného člověka, který však bude mít více než plné ruce práce, eufemisticky řečeno. Chystají se další personální změny? „Skončil ředitel technické pomoci Ludvík Gottfried, jenž odchází dohodou. Na nové místo bude vypsáno výběrové řízení,“ říká Zaorálek.

Náměstek je dle vlastního vyjádření spokojen s prací ředitele Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) Jana Kříže a také se šéfkou druhého Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Hanou Podubeckou. Tu jmenoval ministr Dobeš navzdory doporučení výběrové komise, což už ČESKÁ POZICE dříve uvedla. Podubecká „prohrála“ v poměru hlasů 4 ku 1, když pro ni hlasoval ze ředitelů jedině Zaorálek, jenž se s Podubeckou, taktéž členkou ODS, znal ze zastupitelstva Prahy 6.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. prosince 2011 v 19:10  

Pane Rychlíku, podle několika zdrojů ČESKÉ POZICE Vám, jako největšímu žijícímu odborníkovi na evropské fondy a pana Dobeše, pan Zaorálek nabídne pozice (nikoliv však českou) náměstka ředitel sekce fondů EU na MŠMT. Za Vaší nominací údajně stojí nejmenovaný šéfredaktor jedné české školy a jistý beduin. Co vy na to?

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2011 v 15:34  

V klidu. Už je pryč! Tak tohle byl rekordman - nedal ani 15 dnů!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.