Emil, to zvíře v nás: ilustrované rady jak ho zkrotit

pondělí 12. prosince 2011 ·

Emil je náš vnitřní našeptávač. Jak zasahuje do našeho života? Dokážeme odolat jeho vábení? Umíme si připustit, že je to on, kdo nás zbytečně tlumí v aktivitě? Tyto ilustrované rady vám poradí, jak vnitřního našeptávače zkrotit!


1. Mladý Emil

Tohle je Emil. Emil je tvůj vnitřní našeptávač. Žije ve tvé hlavě a chrání tě před veškerým zlem, které přináší tento svět. Dříve, když jsi byl ještě malé dítě, byl Emil stejný mrňousek jako ty. Tehdy ho krmili moudrostmi tví rodiče, prarodiče, tetičky a strýčkové, tví starší sourozenci a učitelé, přátelé a známí. „Dávej pozor na svého pánečka,“ říkali mu a pořád dokola mu vysvětlovali, co je pro tebe dobré a co špatné. Emil si vzal jejich rady k srdci a poslušně tě varoval, když jsi chtěl dělat něco, co jsi ještě nesměl. „To je nebezpečné,“ říkal ti anebo tě varoval: „To bude příliš obtížné.“ A protože ti Emil radil tak dobře, všichni tví blízcí ho i nadále podporovali a za pár let z něj vyrostl dospělý našeptávač.


2. Emil dnes
Emil je dospělý. Za ty roky dospívání vyrostl, ztloustl, zmohutněl a zlenivěl — jako správný našeptávač. Už se nechce učit nic nového. Je přesvědčen, že teď už naprosto přesně ví, co je pro tebe dobré. Emil je na to velmi hrdý a svou práci vykonává čím dál svědomitěji. Pokaždé, když chceš vyzkoušet něco nového, naučit se něco nebo se o něco snažíš, je tady Emil a říká ti: „Nech to být!“ nebo: „To nedokážeš!“ Emil tě chce chránit tak, jak mu to kdysi poradili tví rodiče, prarodiče, tetičky a strýčkové, starší sourozenci a učitelé, přátelé a známí. I když to s tebou vždy mysleli dobře, nemohli tehdy vědět, co pro tebe bude dobré dnes. A protože Emil nikdy nenaslouchal tobě, ale druhým, nepochopil, že teď už ty sám víš, co je pro tebe dobré.


5. Pozor, léčka!
Kdybys dokázal rozpoznat, kdy ti Emil radí špatně, tak bys mu příště jen tak něco neuvěřil a rozhodl by ses raději sám. Není to zas tak těžké: Emil má prsty ve všem, co se ti na první pohled jeví jako pohodlné řešení. Z dlouhodobého hlediska ti toto rozhodnutí ale může jen uškodit. Už měsíce si říkáš, že bys měl pít méně alkoholu, a přitom piješ pořád stejně? Nebo z lennosti parkuješ bez zaplacení a za pokuty pak zaplatíš dohromady víc než za parkovné? Když máš v určitých situacích pořád tu stejnou smůlu, je za tím opět jen a jen Emil. Ten tyto situace vůbec nechápe, ale protože je jako správný našeptávač příliš líný, aby přemýšlel, nepoučí se a pořád dokola ti dává tytéž špatné rady. Neustále se hádáš s partnerem kvůli stejné hlouposti? Nebo už počtvrté vjedeš do ulice, která se opravuje, protože doufáš, že už byla dokončena? Emil je všudypřítomný!



Tyto a dalších 97 ilustrovaných rad naleznete v knize Emil, to zvíře v nás. S 15% slevou zakoupíte na knihy.cpress.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.