CERMAT: Vyšší úroveň obtížnosti znamená především jistotu pro budoucnost

sobota 10. prosince 2011 ·

Výběr předmětů a úrovní obtížnosti před přihlášením k maturitní zkoušce 2012 by měl každý maturant volit nejen s ohledem na svoji momentální „formu“, ale především s důrazem na to, zda chce navázat studiem na vysoké škole. Počet fakult, které výsledky společné části maturit zohlední u přijímacích zkoušek, totiž roste.



Žáci závěrečného ročníku maturitního studia musejí podat přihlášku k maturitní zkoušce 2012 řediteli školy nejpozději 15. prosince 2011. Ještě před tím by si měl každý adept vysokoškolského studia důkladně prostudovat webové stránky té fakulty vysoké školy, na kterou si chce podat přihlášku. Právě tady by měl najít přesné informace o tom, jaké podmínky přijetí fakulta stanoví. Už nyní je zřejmé, že se oproti loňskému roku zvýší počet fakult, které mezi tyto podmínky zahrnou úspěšné složení maturitní zkoušky z jednoho nebo více předmětů ve vyšší úrovni obtížnosti, případně i v úrovni základní.

V současné době registrujeme 18 fakult vysokých škol, které nějakým způsobem výsledky u maturity zohlední v rámci svého přijímacího řízení, a lze předpokládat, že jejich počet ještě na začátku roku 2012 stoupne. Volba vyšší úrovně navíc u žáků, kteří o pokračování ve studiu vážně uvažují, znamená jistotu i pro další roky. Ze statistik totiž jasně vyplývá, že se téměř 40 procent vysokoškolských studentů v prvních dvou letech hlásí znovu na nějakou další vysokou školu,“ upozornil ředitel CERMATu Pavel Zelený. Maturita ve vyšší úrovni je tedy podle jeho slov pojistkou pro případ, že vysoká škola, která dosud maturitní výsledky v přijímačkách nezohledňuje, zavede toto kritérium v následujících letech.

Adepti vysokoškolského studia se podle Pavla Zeleného vyšší úrovně obtížnosti bát nemusí. „Z výsledků letošního prvního ročníku nové maturity vyplývá, že až 30 procent nejúspěšnějších maturantů, kteří skládali zkoušku z češtiny, angličtiny a matematiky v základní úrovni, by v pohodě zvládlo i zkoušku z téhož předmětu v úrovni vyšší,“ uvedl ředitel CERMATu.

Letos na podzim vešla v platnost maturitní vyhláška, která upravuje mimo jiné podmínky přihlašování žáků k jarnímu maturitnímu termínu 2012. To bylo pro letošní rok prodlouženo o jeden měsíc, tedy do 15. prosince 2011. Do tohoto data musejí žáci předat řediteli školy přihlášku k maturitní zkoušce a ti, kteří žádají o přiznané uzpůsobení podmínek, musejí k této přihlášce rovněž přiložit platný posudek ze školského poradenského zařízení. Termíny pro přihlašování žáků k maturitní zkoušce v jarním zkušebním období roku 2012 tedy budou:

  • podání přihlášky žákem řediteli školy do 15. prosince;
  • registrace údajů z přihlášek do informačního systému CERMATu ředitelem školy do 19. prosince;
  • předání výpisu (kopie) z přihlášky žákovi ředitelem školy a potvrzení správnosti údajů žákem do 22. prosince.
Maturanti 2012 tak potvrdí svým podpisem volbu předmětů pro zkoušku dospělosti nejpozději před začátkem vánočních prázdnin. Právě zpětná kontrola přihlášek žáky je nejúčinnějším způsobem, jak předejít případným pozdějším nepříjemnostem, kdy maturant zjistí, že při podání přihlášky udělal chybu.
Důležitou změnou při přihlašování ke společné části maturitní zkoušky oproti letošnímu prvnímu ročníku nové maturity je skutečnost, že žáci již nemají možnost volby nepovinné zkoušky z téhož předmětu v jiné úrovni obtížnosti, z něhož budou konat zkoušku povinnou. Tzn., že si nemohou například přihlásit jako povinnou zkoušku angličtinu v základní úrovni a jako nepovinnou angličtinu ve vyšší.

CERMAT připravil pro letošní maturanty podrobného Průvodce žáka přihlašováním k maturitě 2012, který byl v uplynulých dnech distribuován do všech škol. Maturanti a jejich rodiče si mohou Průvodce také stáhnout na webových stránkách www.novamaturita.cz.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 17:12  

Nesmysl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.