Blanka Kozáková: Podpora projektové činnosti škol v Moravskoslezském kraji

úterý 13. prosince 2011 ·

Letošní podzim byl ve znamení  projektů zaměřených na podporu ICT ve školách našeho kraje. Přehlídka těch nejzajímavějších byla součástí hlavního programu krajské konference „Kam kráčí digitální škola?“. Ve finálové přehlídce školy prezentovaly deset zajímavých a inspirujících projektů z různých dotačních titulů. K vidění byly i projekty financované přímo školami.


Takovým byl eTwinningový projekt Paní Voda. Odborná porota tento projekt umístila na druhé příčce, diváci označili tento projekt za vítězný. Projekt realizovali se svou paní učitelkou žáci první třídy základní školy. Kompilace různých činností (od kresby a jejího skenování, tvorbu pomocí počítače, záznam videa a zvuku) podpořené využitím zejména freewarových on-line nástrojů je zajímavou inspirací.

Tři projekty, které nejvíc zaujaly, představují jejich autoři v přiložených metodických materiálech. Nechejme se inspirovat jejich zajímavými nápady aplikováním ICT do výuky:

Můj multimediální a virtuální  studijní svět,

který prezentovala škola Gymnázium a Střední odborná škola, Nový Jičín, příspěvková organizace http://www.gnj.cz.

Hlavní myšlenkou projektu je nabídnout žákům a učitelům možnost spolupodílet se na tvorbě  cvičebnice k přírodovědným předmětům, která by co nejvíce odrážela naplňování školního vzdělávacího programu. Cíle je dosahováno online sdílením stránek cvičebnice, které jsou využívány ve výuce. Sdílení je umožněno díky aplikaci Google Apps EDU. Pak každý žák či učitel má možnost vyjádřit se, jaký styl cvičebnice mu vyhovuje, co by zde doplnil, jaké má další náměty na obohacení.

Paní Voda,


který prezentovala škola Základní  škola Ostrava, Gajdošova 9, příspěvková organizace http://www.zsg.cz.

Pro realizaci jakéhokoliv mezinárodního projektu v rámci aktivity eTwinning je nutná registrace na evropském portálu eTwinning, který je tvořen několika úrovněmi služeb, jež mohou učitelé využívat. Portál poskytuje všechny důležité informace, nástroje, materiály a dokumenty, které jsou potřebné pro přípravu, plánování a rozvíjení spolupráce: novinky, nápady a inspirace, nástroj pro hledání partnerů, prostor pro spolupráci, pedagogickou podporu, galerii projektů, zdroje informací. Všechny tyto informace jsou v českém jazyce.

Angličtina po chemiky ve výrobě plastů a léčivých přípravků,

který prezentovala škola Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná  škola Opava, příspěvková organizace http://www.zemedelka.opava.cz/.

V projektu škola našla a ověřila praktický návod a recept na úspěšnou výuku odborné terminologie v angličtině podle požadavků zaměstnavatelů v chemickém průmyslu. Ke zlepšení výsledků žáků v angličtině přispěly moderní technologie. Po nejistých začátcích je už dnes ve škole běžně rozšířené přesvědčení, že internet a online učení pomocí webové aplikace OPEN LEARNING může při vzdělávání významně pomoci.

Zde je přehled všech deseti projektů:

Střední škola, Bohumín, příspěvková  organizace
AutoNet, nová kvalita výuky v autooborech na středních školách s efektivním využitím prostředků lCT
http://www.net-auto.cz


Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Síť regionálních koordinátorů  – Podpora technických a přírodovědných oborů
http://veda-technika-msk.vsb.cz/cz/index.php


Gymnázium a Střední odborná  škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace
E-learning Člověk a příroda
http://www.gsos.cz/index.php?clanek=./preman.php


Masarykova střední škola zemědělská  a Vyšší odborná škola Opava, příspěvková organizace
Angličtina po chemiky ve výrobě  plastů a léčivých přípravků
http://www.anglictinaprochemiky.cz


Základní škola Ostrava, Gajdošova 9, příspěvková organizace
Paní Voda
http://panivoda.webnode.cz


Gymnázium a Střední odborná  škola, Nový Jičín, příspěvková organizace
Můj multimediální a virtuální studijní svět
http://mossdva.gnj.cz


VOŠ, SOŠ  a SOU, Kopřivnice, příspěvková organizace
Podpora multimediální výuky
http://www.voskop.cz/mm-vyuka


EDUCA – Střední odborná  škola, s.r.o.
EDUCA in výuka
https://sites.google.com/a/educa-sos.eu/invyuka/


Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
ELDOŠ – ELEARNING DO ŠKOL!
http://www.virtuniv.cz/index.php/ELDO%C5%A0_-_ESF_projekt_MS_kraje_2009-2012

Obchodní akademie, Opava, příspěvková  organizace
Digitální škola – ICT všem
http://www.oa-opava.cz/?u=projekty&p=digiskola


Konference, v rámci které přehlídka proběhla, byla vyvrcholením tříletého projektu Perspektiva 2010. Tímto projektem organizace Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace přispěla k podpoře využívání ICT ve školách a i po jeho skončení poskytuje konzultace, kurzy a semináře pro učitele v rámci sítě informačních center Moravskoslezského kraje.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.