Přečtěte si: Po zveřejnění výsledků maturit se „neúspěšná“ gymnázia bojí o studenty

pátek 21. října 2011 ·

Rozhodnutí Zlínského kraje zveřejnit výsledky státních maturit místních gymnázií vyvolalo na školách poprask. Především školy z konce žebříčku se bojí, že se jim kvůli tomu přihlásí méně studentů, a tvrdí, že výsledky zkoušek měly zůstat tajné. Kraj přesto během podzimu plánuje zveřejnit i pořadí odborných škol.

Z článku Petry Procházkové v iDNES.cz vybíráme:


"Zveřejnění nás může poškodit. Ministerstvo od začátku tvrdilo, že se žebříček sestavovat nebude," řekl Ivo Kramář, ředitel Gymnázia v Otrokovicích, které pořadí uzavírá. Zástupci "neúspěšných" škol tvrdí, že výsledky měly sloužit jen pro potřeby škol samotných

I z dalších škol se ozývají obavy a kritika, že žebříček je zjednodušený a neobjektivní. Je to logické, volných míst v lavicích je stále víc než studentů a školy složitě bojují o každého z nich.

3 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
21. října 2011 v 16:03  

kritika, že žebříček je zjednodušený a neobjektivní

To je naprostá pravda. Každý žebříček je do jisté míry zjednodušený a neobjektivní. I pokud je vícekriteriální, bude ovlivněn stanovenou váhou jednotlivých kritérií.
Přesto, budu-li chtít vědět, která vozidla mají nejnižší spotřebu, pak mne žebříček podle spotřeby bude určitě zajímat. Pokud to bude jediné kritérium mého rozhodování při nákupu, je to moje volba a budu se zřejmě po silnicích prohánět na koloběžce.
Informace o úspěšnosti školy v konkrétním typu činnosti mne prostě zajímá, jakkoli je objektivně neobjektivní.
Jak vysoký je stupeň utajení zmíněných žebříčků? Měl bych případně šanci domoci se práva na informaci soudní cestou?

Anonymní řekl(a)...
23. října 2011 v 22:59  

Takový absolutní žebříček, o jakém Luděk píše, dostal každý krajský úřad. Otázka je, jestli je k něčemu. Stále porovnává hrušky s jabkama. Význam má porovnání škol se stejným zaměřením. Domoci se soudní cestou, aby Cermat takové žebříčky sestavil, je zbytečně složité. Zdravím do Písku.

Luděk Blaha řekl(a)...
23. října 2011 v 23:43  

jestli je k něčemu

Děkuji a také zdravím neznámo kam.
Samozřejmě, pokud si budu chtít zaudělovat státní vyznamenání či zarušit si nějakou tu školu, asi se takovým žebříčkem řídit nebudu.
Ale jako analytik amatér vyloženě pasu po informacích, které si pak po večerech skládám jako pazlátko, až mi z toho něco jukne.
Namátkou třeba, proč Mnozí tak vehementně útočí na státní maturity, kdy se ještě před pár lety posmívali Nemnohým, kteří se zamýšleli nad možnými maturitními nebezpečenstvími.
A myslíte, na kraji budou svolní k podpoře kratochvilných aktivit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.