ČŠI: Co je NIQES

sobota 15. října 2011 ·

NIQES neboli „Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice“ je rozvojový projekt, jehož realizátorem je Česká školní inspekce.



Rozpočet projektu převážně hrazeného prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost činí 296 242 042 Kč.


Jaký bude jeho přínos a pro koho je vlastně určen?

Jedním z cílů je dokončení transformace a modernizace národního inspekčního systému probíhající již od roku 2006. Výsledkem bude Bílá kniha ČŠI – dlouhodobá koncepce České školní inspekce na příštích 20 let, potvrzení ČŠI jako funkčního, spravedlivého a apolitického nástroje poskytujícího školám důležitou zpětnou vazbu. Vznikne inovovaný integrovaný inspekční systém pro periodické zjišťování vědomostí a dovedností žáků. Důležitou součástí bude i příprava a vzdělávání inspektorů, zahrnující i společná školení se zástupci škol. Pro odbornou učitelskou veřejnost bude jistě také přínosem uživatelsky příjemný software nápomocný při práci se ŠVP, výrazně snižující administrativní zátěž škol.

Tzv. „sumativní testy“ sestavené vybranými odborníky, budou používané převážně pro účely státu pro vyhledávání systémových chyb. Budou sloužit ke zjišťování toho, zda dítě v 5. a 9. ročníku má potřebnou minimální sumu vědomostí a dovedností.

Další aktivitou projektu bude vytvoření „formativních testů“. Bude se jednat o bezplatnou on-line databázi úloh použitelnou pro školní, ale i domácí testování či přípravu, založenou na předmětových a ročníkových standardech. Databázi budou moci využívat jak učitelé, tak např. rodiče, kteří budou chtít zjistit úroveň znalostí či pokrok svých dětí.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. října 2011 v 10:02  

"dlouhodobá koncepce České školní inspekce na příštích 20 let"

Tak my nevíme, jaká je koncepce školství na příštích 5 let, a ČŠI vytváří koncepci na kontrolu na 20 let. Zajímavé. A taky by mě zajímalo, co si představují pod pojmem "zpětná vazba". Je to pomoc? Nebo restrikce? Zrušením autoevaluace škol se odstraní možnost školy upozornit na kladné stránky a zůstanou jen negativa zjištěná inspekcí.

Luděk Blaha řekl(a)...
16. října 2011 v 20:50  

inovovaný integrovaný inspekční systém pro periodické zjišťování vědomostí a dovedností žáků

A kde jsou kompetence?
Pokud je autorem textu někdo ze školní inspekce, znamená to snad, že žáci zase budou moci umět, znát i vědět? A my učitelé, že budeme zase učit?
Kdo mi ale vrátí ty bezesné noci, kdy jsem zpytoval svědomí, jsem-li dostatečně kompetentní k zkompetentňování žactva, nebyl-li jsem sám nikdy zkompetentněn? Celý život jsem se jen učil. A někoho něco učil. Poslední dobou tak nějak ándrgraundně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.