800 milionů z evropských fondů na podporu dalšího vzdělávání jednotlivců

středa 26. října 2011 ·

Ministerstvo školství včera vyhlásilo průběžnou výzvu k předkládání žádostí individuálních projektů národních z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) v oblasti podpory „Individuálního dalšího vzdělávání“. Žadatelem o dotaci může být Ministerstvo práce a sociálních věcí nebo jeho příspěvkové organizace.



Předkládané projekty mohou žádat o poskytnutí dotace ve výši 100 mil. – 800 mil. Kč. Dotace se poskytne ve výši 100 %. Žadatelé musí předkládat návrh projektu samostatně, partnerství není povoleno.

„Cílem ministerstva školství je podpora dalšího vzdělávání jednotlivců. V době všeobecného šetření se evropské dotace stávají významným zdrojem financí potřebných ke zvýšení uplatnitelnosti našich občanů na trhu práce,“ uvedl ke spuštění výzvy ministr školství Josef Dobeš.

Realizace projektů musí být ukončena do 30. června 2015, nicméně 80 % finančních prostředků musí být vyčerpáno do 30. června 2013. Realizace projektů v rámci této výzvy bude rozdělena na etapy, přičemž první etapa bude ukončena k 31. prosince 2012, druhá etapa bude ukončena k 31. prosince 2013 a třetí etapa bude ukončena k 30. červnu 2015.

Výzva směřuje k podpoře vzdělávání v oblasti obecných a odborných kompetencí, zvýšení poptávky po individuálním vzdělávání ze strany jednotlivců a prohloubení obecné informovanosti o možnostech dalšího vzdělávání a jeho propagaci. Cílem výzvy je rovněž zvýšení kvality informačních a poradenských služeb v uvedené sféře.

Více informací naleznete v sekci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na internetových stránkách MŠMT.

Poznámka:  Další vzdělávání= učení, které probíhá po dosažení určitého stupně vzdělání, resp. po prvním vstupu vzdělávajícího se na trh práce. Další vzdělávání může být zaměřeno na různé spektrum vědomostí a dovedností důležitých pro uplatnění v pracovním, občanském i osobním životě. 

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. října 2011 v 15:16  

Malá koaliční domů. Takže další miliardu vyvedli ze školství. Jděte do háje, pane ministře!

Charlie řekl(a)...
26. října 2011 v 18:03  

Tolik sprostých slov, která mi vyskočila v mysli po přečtení článku, by vydalo na několikasvazkový slovník.

Proč tyto peníze nejdou např. vysokým školám na pořádání kurzů zvyšujících kvalifikaci pedagogů?

Proč tyto peníze nejdou např. na uhrazení nákladů spojených s praxemi odborných učitelů ve firmách? Když už se volá, že jsou odtrženi od reality. Firmy tyto praxe pořádají.

Proč tyto peníze nevyužít k pořádání kurzů mimoškolního vzdělávání, které by pořádaly přímo odborné školy a učiliště? Určitě jsou na to lépe připravené, než rychlokvašné agentury MPSV, které jen budou produkovat rekvalifikované, ale nezaměstnatelné kadeřnice, kosmetičky, svářeče teoretiky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, kteří najezdí za celý kurz jedinou hodinu, lesní dělníky, kteří neumí řezat motorovou pilou, obsluhu počítačů se zvláštní školou nebo neukončenou ZŠ atd. (zažil jsem kdysi na vlastní kůži)

Anonymní řekl(a)...
26. října 2011 v 19:34  

Tak to si počkám, kdo a na co přesně ty peníze dostane... Působí to jako projekt "vypustíme mlhu, aby na nás nebylo vidět"...

Anonymní řekl(a)...
26. října 2011 v 22:48  

Tyto peníze se k potřebným normálním lidem, tak jak je to nastaveno, nikdy nedostanou. Třeba ihned hlásit a to nejlépe do Bruselu.

Anonymní řekl(a)...
27. října 2011 v 10:20  

Tohle za nás, učitele, nikdo neudělá...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.