Varianty.cz: Nabídka studentských on-line diskusí

pátek 2. září 2011 ·

Hledáte experta na aktuální společenské téma a nemůžete ho najít? Byli byste rádi, kdyby vybraný odborník přišel k Vám do školy, ale bohužel nemá dostatek času? Řešíte se studenty problematiku lidských práv? Chtěli byste svým žákům přiblížit, jak vypadá život v rozvojových oblastech světa nebo v nedemokratickém režimu? Začněte s námi na internetu!



Program Varianty nabízí školám možnost on-line rozhovorů s českými odborníky a osobnostmi na aktuální témata, která se nás dotýkají, a rádi bychom se o nich dozvěděli víc.

„…Zážitků, velmi silných, bylo hodně. A nebyly všechny jen hrůzné a negativní, i za války můžete prožít pozitivní emoce. Když vám někdo pomůže, když někomu pomůžete vy... Snad ty začátky ve mně stále zůstávají nejvíc... prosinec 1994, kdy Rusové začali kobercově bombardovat Groznyj. Bylo to několik dnů před Štědrým dnem, kdy jsem na tzv. Tramvajovém mostě poprvé v životě na vlastní oči viděla padat bomby z letadel, vybuchovat a umírat lidi. Všude byl kouř a smrad, a lidé, co to přežili, někam utíkali a křičeli... bylo to jako film,“ vzpomíná novinářka Petra Procházková na začátky svého působení v Čečensku.

Petra, stejně jako další známé české osobnosti, se v minulosti stala hostem on-line diskusí vzdělávacího programu Varianty. Chaty se zajímavými lidmi zprostředkovávají českým žákům a studentům témata týkající se současných českých a světových událostí či problémů způsobem této věkové skupině velice blízkým: přes internet. Prostřednictvím nich mohou žáci, studenti i jejich učitelé získat odpovědi na otázky, které je zajímají. Mladým lidem dávají příležitost setkat se virtuálně s těmi, které by jinak nepotkali. Pozvání na chat v minulosti přijal kromě Petry Procházkové například Erik Tabery, šéfredaktor týdeníků Respekt, zpravodaj České televize v Rusku Josef Pazderka, Ondřej Cakl – expert na problematiku neonacismu a extremismu v Česku, pediatrička Lenka Tůmová pracující pro Lékaře bez hranic v africkém Kongu a mnozí další.

První on-line rozhovor, který Vám na začátku školního roku nabídneme, bude zaměřen na téma Kyberšikany. Konkrétní den a čas bude upřesněn během září, sledujte proto naše stránky.

Na dalších tématech on-line diskusí se můžete podílet i Vy a Vaši žáci!

Co proto musíte udělat?

  1. Napište nám aktuální téma, o kterém by se Vaši žáci rádi dozvěděli více, a my pro Vás zajistíme chat s odborníkem na webu Variant.
  2. Navrhněte dny, kdy by mohla on-line diskuse proběhnout.
  3. Zajistěte přístup k internetu pro vybranou třídu na jednu vyučovací hodinu (předpokládaná délka on-line diskuse).


V případě zájmu nás kontaktujte emailem na lenka.sobotova@clovekvtisni.cz nebo na telefonu 222 350 805.

Další chystané on-line diskuze, které Vám při výběru tématu mohou být inspirací, budou uspořádány v rámci mezinárodních dnů OSN:
  • 17. října Mezinárodní den za odstranění chudoby
  • 24. října Den Spojených národů
  • 24. října – 30. října Týden za odzbrojení
  • 3. prosince Mezinárodní den lidí s postižením
  • 10. prosince Den lidských práv   
Pokud chcete o našich on-line rozhovorech vědět více, podívejte se do Archívu on-line diskusí na našich webových stránkách.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.