Když na ministerstvo školství před několika měsíci nastoupil český nácek Bátora, ve vztahu k oboru téměř bez kvalifikace a který ze sebe nedokázal v jediném rozhovoru vysypat, proč se o takovou funkci uchází a s jakými cíli, vizí a zadáním na ministerstvo jde, ujišťoval nás ministr Dobeš, že dotyčný nenastoupí do pozice, ze které by mohl jakkoli ovlivňovat vzdělání našich dětí.

Výsledek po pár měsících a zjištěná realita? VeVerka si nevidí do pusy na oříšky.

Proč byla tato obskurní osůbka na ministerstvo tlačena tak vehementně, se zřejmě nedozvíme. Jedni tvrdí, že měla tlačenku z Hradu a druzí to zase dementují. Jedno je ale jisté. Bátora s Klausem si vzájemně imponují a ač se prezident vůči gayům nedávno vyjádřil, jak se vyjádřil, Bátorův rektální alpinismus mu dělá evidentně dobře. Otázkou ovšem je, nakolik je vliv hradního pána a prosakování názorů jeho i členů jeho hradní partičky přínosné pro naše školství, resp. naše děti.

Proč chce konzervativní hradní partička ovlivňovat výchovu našich dětí?

Než přejdu k jádru věci, zrekapitulujme si některé nedávné události a připomeňme několik faktů.

Je to zhruba rok, možná o něco déle, kdy hradní office manager Hájek vzal útokem Darwinovu evoluční teorii a sexuální výchovu, tedy látku a oblast, s níž se naše děti setkávají ve školách. Zatímco u Darwinovy teorie jsem rozuměl výtce, že nejde o jedinou teorii svého druhu a souhlasil jsem, že by dětem měly být předkládány alternativy, u sexuální výchovy jsem si klepal na čelo. Ale čas plynul a Hájkovy výroky zmizely v propadlišti dějin.

Pak se na scéně, resp. na ministerstvu školství objevil nácek Bátora. Prý tedy neměl tlačenku z Hradu, ale vysoká míra souznění s názory prezidenta i jeho partičky byla evidentní, nemluvě o následně předvedené schopnosti někoho takového odvolat nebo o jeho manažerském veletoči a rychlopřesunu z jedné funkce do druhé.Ještě o nějaký ten čas dříve začal premiéru Nečasovi radit pan Joch a o něco málo později ministru školství pan Klaus mladší.

Sféra vlivu byla vykolíkována tak silně, že zmíněným kolíkům by se snad dokázal vyhnout i slepý.

Následovaly Hájkovy výpady proti gayům a lesbám a peskování demokraticky zvoleného primátora. Vše korunoval sám prezident, který v rozhovoru pro ČT označil ministra Dobeše za nejlepšího polistopadového ministra školství. A na ministerstvu školství? Tam zatím dál svůj vliv posiloval Výbor na obranu rodičovských práv, vedený Janou Jochovou, shodnou náhod maželkou poradce premiéra.

Tečku za vším udělalo ministerstvo samo, když zastavilo diskuze odborníků, kteří o změnách vzdělávacích programů na ministerstvu diskutovali. Změny prý musí připravit jiní lidé. Jací? Zřejmě ti, kteří půjdou hradním klerikům a tmářům víc na ruku. Nebo církvi? Ostatně poslední, s kým se ministr o vzdělávacích programech radil, byl pražský arcibiskup Dominik Duka.

Važme si sekularity našeho státu a držme církev od našich dětí co nejdále, za ta staletí jich zprznila už dost!
Výbor na obranu rodičovských práv prosadil svou. Podle interních dokumentů ministerstva vnitra o změnách vzdělávacích programů by z povinné výuky měla zmizet nejen sexuální výchova, ale i varování před nemocí AIDS, virem HIV a pohlavním zneužívání. Slova AIDS a HIV budou dokonce tabu a neměla by být ve školách užívána vůbec. Místo toho se budou děti učit o charitě, což je to, o čem se ministr radil s arcibiskupem. Chce se mi zvolat: "Božííííí!"

Copak jsme už nad HIV s AIDSem zvítězili?

Jsem otcem tří dětí a čtvrté plánujeme. Neděláme ze sexuality před dětmi problém, nechodíme kolem horké kaše a informace jim sdělované dávkujeme úměrně jejich věku. A nutno podotknout, že v době moderních komunikačních nástrojů musíme svůj "informační náskok" hlídat, protože děti ho jsou schopny dohnat rychlostí, o níž se nám v době našeho dospívání ani nesnilo. A též je fér přiznat, že nás děti občas zaskočí nebo že si nás pěkně "vychutnají". Ale to k tomu patří.

Každopádně jsem si jist, že povinná sexuální výchova našim dětem neublíží, protože se v ní nedozví nic nového. Ale platí to o všech dětech? Určitě?


Jana Jochová v televizi doslova zářila. Není se čemu divit, prolobovala si "své". Výsledky své práce komentovala se slovy, že se přece dítě nemá ve škole učit, jak masturbovat. Této výtce bych rozuměl a jakkoli si nejsem jist, že se v rámci sexuální výchovy děti něco takového učí, byl bych klidně pro, abychom o rozsahu, osnovách a konkrétní náplni sexuální výchovy ve školách diskutovali. Jenže to je přesně to, co ministerstvo, jak jsem uvedl výše, nechce. Fórum diskutujících odborníků zrušilo a nahradilo ho nasloucháním paní Jochové a církevním představitelům. No uznejte, není to v 21. trochu smutné?

Z osob zmíněných v článku a také z míry agresivních frustrátů v naší politice mám pocit, že kdyby se už ve škole naučili, jak si udělat dobře, bylo by jim, a zprostředkované nám všem, hned o něco lépe. Ale možná se mýlím. Raději se zajdu poradit do kostela, co pan farář na to.....

Převzato s laskavým souhlasem autora z jeho blogu na blog.iDNES,cz, kde se můžete i zapojit do diskuse.