ŘEMESLO ŽIJE! představuje první Program komplexní podpory pro obor vzdělání s výučním listem Truhlář

pátek 30. září 2011 ·

V úterý 27. září 2011 představil Magistrát hlavního města Prahy u příležitosti podpisu smlouvy s firmou PANAS, spol. s r.o. o vybavení výukových polygonů pro obor Truhlář, budovaných v rámci projektu ŘEMESLO ŽIJE!, Program komplexní podpory pro obor vzdělání s výučním listem Truhlář.

Program komplexní podpory konkrétního oboru je mixem prostředků, které jsou v projektu ŘEMESLO ŽIJE! k dispozici a jsou přiděleny podporovaným oborům vzdělání s výučním listem (učebním oborům) přiměřeně k  postavení jejich absolventů na trhu práce, početnosti žáků a technickému charakteru oboru. Všechna opatření směřují k rozšíření spolupráce středních škol a podniků a tím i zkvalitnění výuky v přímém kontaktu s praktickým provozem.

Pro obor Truhlář byly připraveny čtyři dlouhodobé tréninkové programy pro učitele odborného výcviku RUR přímo v provozech spolupracujících podniků, kdy je podmínkou

  1. praktické zaměření programu nejméně v 85% časové dotace programu
  2. přímá účast frekventantů programu v reálném výrobním procesu nebo provozu nejméně v 75% časové dotace programu, z toho nejméně 25% plnohodnotně samostatně odborně zaměřené na aktuální témata:
    • Příprava a výroba nábytku a doplňků s využitím výpočetní a CNC techniky včetně programů využívajících postupy bytové architektury
    • Nové technologie a prostředky při povrchové úpravě dřeva broušením a leštěním
    • Nové technologie a prostředky při spojování dřevěných dílů lepením
    • Současné prostředky a postupy při měření a rozměřování, zhotovování a čtení technických výkresů a kalkulace materiálu, nákladů, práce a času v truhlářské výrobě
Dále byla zřízena dvě provozně výuková zařízení (respektive výukové polygony).

První z nich je zařízením provozovaným partnerským podnikem Miloš Říha – zakázkové truhlářství, prodej řeziva Dobřichovice ve spolupráci se Střední školou uměleckou a řemeslnou, Praha 5, Nový Zlíchov. Výuka odborného výcviku bude obohacena o technologii dokončovacích prací nábytkových dílů.

Druhé pracoviště  je provozováno Středním odborným učilištěm Ohradní, Praha 4. Žáci se v rámci produktivní činnosti seznámí s technologií výroby vybraných truhlářských produktů, jako jsou např. okna, schodiště a dveře.

Ve spolupráci s firmou FESTOOL se pro vybrané nejlepší žáky ze všech pražských škol připravují dva tzv. TOP kempy, spočívající v plné účasti těchto žáků na vybraném komplexním pracovním úkolu (zakázce, kompletním zhotovení apod.) s vysokou náročností a vysokými požadavky na profesní připravenost a pod vedením špičkového řemeslníka s nezpochybnitelným profesním kreditem, působícího dlouhodobě mimo prostředí školy. Projekt tak vědomě působí na vznik tzv. učňovské elity.

V oboru Truhlář budou rovněž ve dvou letech po sobě organizovány nově koncipované dovednostní soutěže SOLLERTIA, založené na asymetrickém principu a nulové výhře. Jejich zvláštností je jednak to, že v prvním kole na základě dlouhodobé přípravy nominují postupující spolužáci podle vlastního posouzení stanovených kritérií a zejména, že ve finálovém kole soutěžící nesrovnávají své znalosti a dovednosti mezi sebou, ale s řemeslníkem nominovaným profesní sdružením nebo podniky.

Dalšími prostředky jsou strukturované exkurze a další aktivity, připravené podle metodiky TTIP zvláštní metodiky zpracované v rámci projektu a série technologických, informačních i personálních transferů, připravených formou seminářů a workshopů pro žáky i učitele ve spolupráci s podniky spolupracujícími s projektem.


Projekt ŘEMESLO ŽIJE! se zaměřuje na zkvalitnění výuky v oborech vzdělání s výučním listem prostřednictvím rozšíření spolupráce mezi podniky a střední školou tak, aby podniky jako budoucí zaměstnavatelé měly možnost ovlivnit obsah, metodiku i hodnocení výsledků výchovně-vzdělávacího procesu. Projekt byl zahájen v listopadu 2010 a bude probíhat do dubna 2013. Na jeho realizaci bylo z prostředků OPPA vyčleněno 23 560 000 Kč. Projekt se člení na dvanáct dílčích klíčových aktivit.  

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
30. září 2011 v 0:37  

Heleďte, nevíte někdo, kde bych se, prosím, mohl dálkově vyučit tesařem nebo zahradníkem?
Je mi jasné, že mi to nejspíš nebude nikdo věřit, ale na sklonku svojí kariéry bych rád začal dělat něco pořádného.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.