Přečtěte si: O skleníkovém efektu poučí žáčky po "klausovsku" show za 11 miliónů

úterý 13. září 2011 ·

Prezident Václav Klaus, zarputilý odpůrce teorie globálního oteplování, označil Josefa Dobeše (VV) za nejlepšího polistopadového ministra školství. Teď se možná Dobeš od něj dočká další poklony. Klausovi jde totiž na ruku nejen tím, že udržel v úřadu kontroverzního úředníka Ladislava Bátoru, ale i v otázce skleníkového efektu a ve vyvracení fám ohledně klimatických změn.

Z článku Marka Přibila v Novinky.cz vybíráme:

„Školáci se formou pokusů přímo ve svých školních lavicích poučí o tom, jak probíhá skleníkový efekt. Tímto projektem chceme vyvrátit řadu mýtů o globálním oteplování. Jednou z nejčastějších fám je například to, že skleníkový efekt vyrábí člověk, což vlastně není pravda,“ uvedl jeden z účastníků popularizačně naučné show David Lobotka.

10 komentářů:

Pavel Laskavec řekl(a)...
13. září 2011 v 9:56  

Zarputilý odpůrce globálního oteplování? Přebíráte zvyklosti ČT1 a DNES? Pan prezident netvrdí, že se otepluje/neotepluje, ale že na to nemají žádný vliv lidé. Zkuste si něco přečíst, než začnete dehonestovat. Jinak jste ve stejné roli, jako středověcí tmáři.

Anonymní řekl(a)...
13. září 2011 v 14:44  

A nemají???????????

poste.restante řekl(a)...
13. září 2011 v 16:50  

Já myslím, že je to jasné.
Ozonová vrstva by se rozpadla tak jako tak. Freony a tryskáče s tím nemají co dělat.

Tropické pralesy by beztak shořely, takže je jedno, jestli je vykácíme.

Ropa a uhlí jsou ke spalování předurčeny, takže o co jde?

Skleníkový efekt je pitomost a ke globálnímu oteplování by došlo, i kdyby tu žily jen myši.

Živočišné druhy by vymíraly úplně stejně, jako se to dělo v minulosti s brontosaury.

Vliv člověka na planetu je zanedbatelný a příroda si poradí.

Ekologie je pavěda a můžeme si dovolit se jí zabývat, "až si na to vyděláme", protože prioritní je ekonomika.

Anonymní řekl(a)...
13. září 2011 v 18:28  

Je 6 miliard aktivních tvorů opravdu zanedbatelných?

Anonymní řekl(a)...
13. září 2011 v 22:57  

Pořád se najdou pablbi, kteří budou tvrdit, že plundrování planety nezhoršuje životní prostředí. Ještě že ten pán odejde za 600 dnů z funkce.Ignorant

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 8:30  

Plundrování planety určitě zhoršuje životní prostředí, ale na klimatické změny /termín globální oteplování již zastaral i pro zastánce této teorie/ má vliv zcela zanedbatelný. Změny klimatu se objevují periodicky, podle většiny klimatologů nás čeká naopak menší doba ledová, výkyvy teplot souvisí především se sluneční aktivitou. Toliko poslední závěry vědců...

poste.restante řekl(a)...
14. září 2011 v 10:11  

S těmi "posledními závěry vědců" opatrně.
Korektní by bylo vložit slůvko "některých".

Občas také není od věci podívat se, kdo "sponzoroval" který výzkum a zda byly opublikovány i závěry, které se sponzorovi nehodí.

Pokud vím, mezinárodní klimatologický panel na svých předchozích závěrech zatím nic nezměnil. Tedy nadále platí, že většina odborníků na klimatologii považuje vliv člověka na vývoj globálního klimatu za nezpochybnitelný.
Různí se jen názory na velikost tohoto vlivu a následky, které lze přímo přičítat lidské činnosti.

Poctivé by bylo asi říci, že s jistotou mnoho věcí nevíme.

Jisté ale je pouze to, že svou činností můžeme dopad některých přírodních a mimo naši kontrolu probíhajících dějů zmírnit, anebo také zhoršit.

A jisté také je to, že ti, kdo bohatnou na nekontrolovaném plundrování přírodních zdrojů budou mít vždy plná ústa "svobody podnikání", ale obvykle pozapomenou na svou vlastní odpovědnost. Tu totiž obvykle přenechávají tomu "zbytečnému a parazitickému státu".
Příkladů bychom i u nás našli dost a dost.

Za kterou stranu kope pan prezident, kdo mu platí jeho přednášková turné a proč, to je snad zbytečné připomínat.

Proč jsou ale na podobné aktivity uvolňovány prostředky z Evropských fondů, které mohly být využity v celkově podfinancovaném školství mnohem smysluplnějším způsobem, to bychom se měli ptát hodně nahlas a ministr by nám to měl také vysvětlit.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 10:24  

Ano, máte pravdu, doplňuji, že to jsou závěry "některých" vědců. A tyto závěry odporují závěrům některých jiných, kteří je hlásají v rámci mezinárodního klimatologického panelu. Jak víte, že těchto je většina? A kdo financuje je? Zároveň s Vámi souhlasím, že uvolňování prostředků z EF na podobné akce, ať už se jedná o brožurku o globálním oteplování nebo o genderovém vyjadřování, je nesmysl.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 11:12  

Vymezování se Klause vůči různým hodnotám je známé. Globální oteplování, revoluce ve Francii 1789, názory na nepřízpusobivé, včetně názorů jeho poradců - "já nepocházím z opice",... zajímají mě zdroje těchto názorů. Někdy mi totiž připadá, že jsou to názory pocházející z 19. století a dávno zastaralé. Někdo se je snaží implatovat na současnou dobu. Obrazně - " nikdy nevkročíš do téže řeky". Ignorant

poste.restante řekl(a)...
14. září 2011 v 21:53  

Jistou dobu bylo módní psát o globálním oteplování.

Nyní je zase módní psát proti němu a zpochybňovat vše a všechny.

Myslím, že přírodě je to jedno a pokud ledy na pólech a ve velehorách tají a subtropičtí pidižvejci jsou k potkání na Jižní Moravě, nejspíš to něco znamená.

Nikdo ale nevylučuje, že pokud například dojde k předpokládanému snížení aktivity Slunce, za pár (desítek) let může být vše úplně jinak.

Momentální globální oteplování je fakt, který nezpochybňuje prakticky nikdo soudný.
Diskutuje se jen o tom, zda vůbec a jak moc je ovlivnil a ovlivňuje člověk. Do této diskuse už ale mnozí promítají vlastní politické a ekonomické zájmy.

Hodně se dá dozvědět třeba zde:
http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/ladislav-metelka-klimaticky-panel-je-i-navzdory-chybam-duveryhodny

http://www.zmenaklimatu.cz/aktuality/britsti-poslanci-klimatologove-by-meli-byt-otevrenejsi.html

A kdo financuje je?
viz: http://www.ipcc.ch/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.