Přečtěte si: Dobeš chtěl čistit resort. Naráží u odborníků i EU

neděle 18. září 2011 ·

Plán ministra školství Josefa Dobeše (VV), který chce v rámci úsporných opatření zrušit většinu ze sedmnácti organizací spadajících pod jeho resort, naráží na odpor odborníků. Podle nich by uskutečnění této koncepce mělo pro školství fatální následky. Zmiňují přitom především plánované zrušení Ústavu pro informace ve vzdělávání(ÚIV), které se má v „osekané“ podobě přesunout pod školní inspekci.

Z článku qot v ParlamentníListy.cz vybíráme:

„Tyto organizace nemůžete sloučit. Inspekce je kontrolní a sankční orgán, zatímco ústav je statistický orgán," řekl Lidovým novinám školský expert ODS Waltr Bartoš. Podporu Dobešovu návrhu odmítla i předsedkyně školského výboru Anna Putnová z TOP 09. „Je to unáhlené sloučení. ÚIV je kvalitní instituce, a navíc není jisté, že spojením s inspekcí by byly zajištěny nezávislé statistické informace," vysvětlila.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. září 2011 v 11:50  

Problém je v tom, kdo je jaký expert...pan Bartoš, který vymyslel třetí přihlášku na střední školu a stojí za současným provedením maturit? Krom toho jediný odborný problém, jak inspekci určit sběr dat, které stejně sama sbírat musí také, je jedna věta do zákona, což by pro experty Putnová-Bartoš měla být rutina.

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 13:16  

Zrušme to celé a nechme to "neviditelné ruce".
O moc horší už to nebude a ty ušetřené státní peníze jistě někdo vytuneluje efektivněji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.