MŠMT: Sklářská škola v Šenově patří k rodinnému stříbru

pondělí 5. září 2011 ·

Sklářská škola v Kamenickém Šenově je nejstarší podobnou školou v Evropě, MŠMT považuje její zachování za jednu ze svých priorit.



„Kamenický Šenov patří mezi ojedinělé školy, takzvané rodinné stříbro,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš s tím, že ministerstvo o převzetí školy intenzivně jedná s Libereckým krajem. Jednání probíhají již od prvního pololetí roku 2011. „Od Libereckého kraje vyžadujeme vyčíslení úspor, které vznikly na základě optimalizace sítě škol. Aby ministerstvo mohlo školu převzít, potřebuje znát tato čísla,“ uvedl ministr Josef Dobeš.

Střední uměleckoprůmyslová škola v Kamenickém Šenově byla založena už v roce 1856 a má zásadní význam pro sklářskou výrobu v České republice. V současné době vzniká na ministerstvu seznam škol takzvaného „rodinného stříbra“, u kterých má MŠMT zájem o jejich zachování a které převezme pod svoji správu.

"Určitě se tam nevyskytnou žádná gymnázia, ale vejde se tam pět až šest specializovaných škol. Zároveň budeme garantovat, že v žádném kraji nevznikne tomuto rodinnému stříbru konkurence, " informoval o chystaném kroku ministr školství Josef Dobeš.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.