Monika Černá, Michal Černý: Netradiční způsob prezentace informací ve výuce s Prezi

úterý 13. září 2011 ·

Klasické prezentace v PowerPointu mají nevýhodu ve své linearitě – není možné se nikam vracet, ukazovat vazby mezi tématy nebo mapovat to, jak problém vypadá v globálním pohledu. Jenže lidé myslí různě, jen ne lineárně. A právě toho se snaží využít Prezi, který prezentace předkládá formou velmi podobnou myšlenkovým mapám.

V současné době zažívají myšlenkové mapy velký rozmach, neboť představují poměrně nové možnosti jak pracovat s informacemi, analyzovat problémy nebo hledat jejich řešení. Výborně se pak hodí na řadu obchodních činností jako jsou SWOT analýzy nebo kupříkladu brainstorming. Ukazuje se, že výhody oproti klasickým lineárním přístupům či výkladům jsou poměrně velké a že pro posluchače i tvůrce prezentace je grafické znázornění mapou často mnohem přehlednější.

Také školní výklad není téměř nikdy striktně lineární. Není možné mluvit o dějinách či literatuře neplasticky nebo rozebírat nějaký jev ve fyzice jako seznam poznámek či bodů. Pokud k tomu přesto přistoupíme, může se velice snadno stát, že se výklad stane nezajímavým – ne pro samotný obsah, ale proto, že žáci nebudou chápat plasticitu problému a jeho zasazení do širších souvislostí, a proto se v něm nebudou dobře orientovat.

Pokud se na problematiku výkladu díváme z tohoto úhlu pohledu, je poměrně zřejmé, že klasický způsob prezentování za pomoci PowerPointu nebo podobných programů nemusí být vždy ideální cestou. Proto je zde prostor pro práci s klasickou myšlenkovou mapou nebo programem jako je Prezi.

Zde je dobré odpovědět na otázku, kdy je lepší sáhnout po klasické myšlenkové mapě a kdy po Prezi. Myslím, že myšlenková mapa, kterou vytvoříte ve FreeMind nebo XMind, je vhodná spíše pro jednodušší problémy nebo témata. Tam kde potřebujte užívat jen klíčových slov či hesel, mohou myšlenkové mapy ve svém klasickém provedení posloužit velice dobře. Jsou přehledné, jednoduché a jasně strukturované.



Celý článek na www.myslenkove-mapy.cz


1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. září 2011 v 13:58  

Není pravda tvrzení, že by prezentace v Powerpointu musela být jenom lineární. V powerpointu můžete dávat odkazy na jiné snímky. Na jednom snímku můžete mít několik odkazů. Tím můžete "skákat" z jednoho snímku na jiný, z jedné části prezentace na jinou část apod. Jde si s tím vyhrát. Například žáci něčemu nerozumí, kliknu na obrázek příslušného pojmu a objeví se jim část prezentace, kde je pojem vysvětlen.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.