Ministr Dobeš: Začátek vyučování nechám na ředitelích škol

pátek 23. září 2011 ·

Ministr školství Josef Dobeš nehodlá nařizovat, ani doporučovat ředitelům základních škol, v kolik hodin mají začínat výuku. Říká to v reakci na zprávy o alternativním školském programu ČSSD, který podle médií navrhuje začínat vyučování ve školách až od devíti hodin.



"To je a zůstane zcela v kompetenci těchto ředitelů, kteří začátek vyučování nastavují podle potřeb dětí a jejich rodičů," říká ministr. Velkou roli v tomto případě hraje dopravní obslužnost. "Například rodiče žáků z lokalit Praha-východ a Praha-západ často dojíždí za prací do Prahy, proto zde na některých školách začíná vyučování v 7.30, jinde třeba v 7.45," vysvětluje Josef Dobeš. Jinde podle něj naopak začínají výuku až o půl deváté. "Jde o složitou situaci a já bych se nechtěl najednou začít spoléhat na nějaké výzkumy ze zahraničí. Jiní vědci mohou za chvíli přijít s jiným názorem, proto zůstaňme u zdravého rozumu a nechme rozhodovat zkušené ředitele," dodává ministr.

Vyhláška ze dne 18. ledna 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky říká, že vyučování začíná zpravidla v osm hodin, nesmí však začínat dříve než v sedm hodin. Je pak v kompetenci ředitele každé školy rozhodnout, jestli začátek vyučování posune.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
27. září 2011 v 18:31  

Pokud jde o začátek vyučování může být rozptyl někde od sedmi do devíti. Tam není problém.

Ale co konec vyučování?
Jak je to přesně s pracovní dobou učitele?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.