Martin Rychlík: Udusíme malé talenty? Zůstanou jen malí Čecháčci?

čtvrtek 15. září 2011 ·

Podle Lidových novin hrozí „postupná likvidace základních uměleckých škol“, pokud projdou změny, které chystá ministerstvo školství.

Různé studie ukazují, že v Česku neumíme vypiplat talenty; české školství nedokáže rozvíjet jedinečnost. V budoucnu to bude asi ještě více platit na děti, jež mají umělecké nadání. Podle středečního vydání Lidových novin totiž hrozí „postupná likvidace základních uměleckých škol“. K tomu může dojít, jestliže projdou změny, které chystá ministerstvo školství, neboť v regionálním školství plánuje úspory právě i na uměleckých školách.

Pokud dnes chodí žák do základní umělecké školy, tak za výuku hry na klavír platí rodiče měsíčně v průměru 300 až 400 korun. „Jednalo by se o skokové navýšení školného zhruba na dvojnásobek,“ řekl LN Miroslav Pikhart z Asociace základních uměleckých škol, který si ministerský návrh prostudoval. „Vzniknou obrovské disproporce mezi školami a kraji, a je velice pravděpodobné, že dojde k zániku menších škol,“ dodává.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 17:28  

Nedávno pan ministr sliboval zachovat školy typu rodinné stříbro. Základní umělecké školy jsou pro nás mnohem víc než stříbro.

Je prokázáno, že děti, které mají možnost chodit do základních uměleckých škol, jsou na tom mnohem lépe než jejich vrstevníci bez koníčků - mnohem méně podléhají svodům ulice, nepotřebují drogy, nemají kriminální sklony, jsou spokojené se svým životem. Není přitom důležité, jestli z nich vyrostou profesionální umělci, nebo "jen" dobří amatéři a milovníci umění.
Snad jen masové sportování se může rovnat přínosu pro zdravý růst člověka - tělesný je přitom stejně důležitý jako duševní.
Mládežnické dechové orchestry, folkorní a jazzové soubory, víte kolik přátelství a zážitků ty mladé spojuje?

Pokud se školné zdraží příliš, klesne schopnost rodičů zaplatit, klesne počet dětí, ale také kvalita výuky. Školy se změní v zájmové kroužky (stejně jako k tomu došlo v Německu), v nichž už nepůjde ani trochu o kvalitu, ale o uživení se škol. Naše špičkové soubory, které jsou dnes ozdobou mezinárodních uměleckých festivalů a soutěží, se propadnou do bahna průměrnosti. A malí talentovaní - kdo by o ně stál...
A.S.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.