Bořivoj Brdička: Pozor na internetové informační bubliny!

pondělí 19. září 2011 ·

V souvislosti s tím, jak se mění prostředí, v němž se vzdělávání odehrává, mluvíme často o uplatnění didaktických postupů odpovídajících teorii konektivismu. Všichni jsme si samozřejmě dobře vědomi toho, že život v prostředí soustavného připojení do internetu a snadné dostupnosti informací přináší změny a je plný všelijakých nástrah. Nejnovější vývoj však jasně ukazuje, že naše představy o tom, jak snadné zde je se dostat k téměř libovolné informaci, budeme muset přinejmenším modifikovat.


Firmy otevírající nám na internetu cesty vedoucí k informacím (Google, Microsoft, Facebook, Yahoo) totiž v poslední době zavádějí nové vyhledávací algoritmy, jež do výsledků vyhledávání promítají analýzu dat generovaných dlouhodobým chováním uživatelů (srovnej s analýzou výukových výsledků). Tato analýza vychází z toho, jaké weby si prohlížíme a s kým se v síťovém prostředí spojujeme. Důvodem zavádění těchto inovovaných algoritmů je snaha pomoci nám s nalezením toho, co hledáme. Je ověřeno, že běžný uživatel se ve výpisu vyhledávače podívá nanejvýš na druhou stranu a to, co je dál, již nezkoumá. Mnoho lidí proto ocení, když to, co je zajímá, najdou hned na první stránce.

To znamená, že každý, kdo je příslušným systémem evidován, dostává individualizovaný, tj. jiný, výpis. Použije-li například klíčové slovo „Egypt“ někdo, kdo se zajímá dlouhodobě o cestování, dostane v první řadě turistické atrakce. Ten, kdo se naopak zabývá hlavně politikou, získá především odkazy na tamní tzv. „jasmínovou“ revoluci. Tento na počátku jistě dobrý záměr velkých internetových společností má ale i dost závažné negativní důsledky.

Detailně je ve své knize The Filter Bubble rozebírá známý americký tvůrce webových projektů a aktivista podporující přímou demokracii prostřednictvím internetu (MoveOn.org) Eli Pariser. Upozorňuje na to, že jsme se již dostali do stavu, v němž nám „internet předkládá to, co si myslí, že se chceme dozvědět, a ne to, co bychom se dozvědět měli“. Vlastně nás tak uzavírá do určité bubliny, v níž vnímáme jen část celého existujícího prostoru. Své velmi závažné varování Eli Pariser osobitým způsobem přednesl na květnovém TEDu v Kalifornii.




Celý článek v spomocnik.rvp.cz

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 13:01  

A to ještě všichni pomíjíte, že i za těmi odkazy z geniálně personalizovaného vyhledávání můžou být úplné nesmysly.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.