Přečtěte si: Rozhodnutí o volnu pro školáky je na ředitelích, říká ministerstvo

sobota 11. června 2011 ·

Ministerstvo školství nebude ředitelům škol vydávat žádná doporučení ohledně volna pro žáky a studenty při pondělní stávce. Mediafaxu to v pátek řekla mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová.

Z článku Zuzany Fojčíkové a Jana Drahoráda v MEDIAFAX.cz vybíráme:

Kvůli stávce v dopravě vyhlásí mnohé pražské školy takzvané ředitelské volno. Do školy tak nebudou muset chodit ani žáci, ani učitelé, řekla v pátek agentuře Mediafax Helena Štěrbová, ředitelka pražského Gymnázia Ústavní.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. června 2011 v 14:26  

Publikovat "radu" v pátek po 13:00, navíc přes tiskovou agenturu (zatímco jindy MŠMT bombarduje školy e-maily), je vskutku účinné. Stejně zaspaly i pražské městské části a magistrát. (O "důležité" statistiky si však dokážou říci doslova z hodiny na hodinu.)
Vzhledem k tomu, že máme gympl i základku a drtivá většina učitelů dojíždí, na nic jsme nečekali a hned po potvrzení stávky jsme už v 11:20 do tříd roznášeli namnožené dopisy pro rodiče s vyhlášením mimořádného volna a se závazkem plně se o žáka postarat, pokud se do školy dostaví. Ve 12:00 jsme to měli na webu. Neradi bychom riskovali situaci, kdy v pondělí v 8:00 budeme mít ve škole 350 žáků a jen 5 učitelů z docházkového okolí.
Zmínka o tom, že učitelé by měli mít volno neplacené, je úsměvná. Ti naši mají pokyn dorazit do školy všemi dostupnými prostředky, takže i případné "zamrznutí" v dopravní zácpě budou mít placené.

Anonymní řekl(a)...
12. června 2011 v 7:37  

O co se vám jedná? Je to plně ve vaší pravomoci, tak jakou radu potřebujete?

Anonymní řekl(a)...
12. června 2011 v 14:08  

Žádnou radu jsme nepotřebovali, protože jsme věděli, co je nutné udělat.
Já jen že naše městská část si osobuje právo schvalovat ředitelská volna předem, pražský magistrát také rád naznačuje, že ředitelská volna jsou udělována příliš benevolentně a měla by být s úřadem konzultována, a v neposlední řadě samotné MŠMT hodlá v nějaké budoucí novele vyhlašování mimořádného volna výrazně omezit.
A najednou je tu akce, která si vyžaduje rychlé rozhodnutí (v žádném případě nemusí být jednotné pro všechny školy), úřady o její reálné možnosti vědí už od čtvrtka a první reakce se objeví až v pátek odpoledne.
Vzhledem k posunutí stávky na čtvrtek se skoro chci vsadit, že během těch tří dnů úředníci "chytí slinu" a školy tentokrát zahltí nejrůznějšími "doporučeními" či snad nedejbože "příkazy". Nebylo by to poprvé (podobně se úřady chovaly před chystanou a neuskutečněnou stávkou v pražské MHD na podzim 2009).
Tím vším chci říci, "krizový manegement" našich úřadů je na houby a umí řešit leda krize, které jsou známy dlouhou řadu dní dopředu.

Luděk Blaha řekl(a)...
12. června 2011 v 14:36  

Jaképak ředitelské volno?
Ti, kteří se mohou do školy dostavit, se dostaví, ti, kteří se nemohou dostavit, se nedostaví.
Žákům nezletilým absenci omluví rodiče, plnoletci si ji omluví sami.
Učitelé doloží, že to nešlo ani na kole, koni či za vozem.
A že se nebude řádně zkompetentňovat? Teď v červnu? Mám skupiny, kde z nejrůznějších důvodů odpadla až čtvrtina plánovaných hodin. A kdyby bývali byli odboráři frajeří, naplánovali akci třeba na pondělí 30. května.
To by se pak teprvá díly věci.

Anonymní řekl(a)...
12. června 2011 v 21:46  

To je fajn, že jsou někteří tak pohotoví jako první anonymní. Jenže ta stávka bude ve čtvrtek...

Anonymní řekl(a)...
12. června 2011 v 22:12  

to je teda PROBLÉM, pokud je jediný, tak proč se tady tak diskutuje....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.