Kurikulární reforma: případové studie z gymnaziální praxe

pátek 24. června 2011 ·

Výzkumný ústav pedagogický v Praze (VÚP) představil v rámci projektu KURIKULUM G výsledky třetí etapy výzkumu Kvalitní škola, zaměřeného na zavádění kurikulární reformy na gymnáziích. Jsou shrnuty v publikaci Kurikulární reforma na gymnáziích: případové studie tvorby kurikula.



VÚP v Praze na výzkumu Kvalitní škola spolupracuje s IVŠV PedF MU v Brně. Případové studie navazují na úvodní fázi výzkumu, kterou byly rozhovory na pilotních a nepilotních gymnáziích, a na druhou, která proběhla formou dotazníkového šetření..„Realizovali jsme deset případových studií v osmi oborech gymnaziálního vzdělávání,“ konstatuje vedoucí výzkumného týmu, doc. PhDr. Tomáš Janík, Ph.D., M.Ed. „Konkrétně se jedná o český jazyk, anglický jazyk, matematiku, chemii, geografii, tělesnou výchovu, výtvarnou a etickou výchovu.“

Případové studie jako vhodná výzkumná  metoda

Výzkum se zaměřuje na tvorbu školních vzdělávacích programů (ŠVP) samotnými učiteli, a to v návaznosti na rámcové vzdělávací programy (RVP). Případové studie jako metoda výzkumu byly použity proto, že dovolují získat hlubší vhled do problematiky, a jejich cílem bylo zjistit, s jakými problémy je spojeno vytváření ŠVP ve vybraných oborech gymnaziálního vzdělávání.

„Výsledky ilustrují, jak se specifika jednotlivých oborů odrážejí v tvorbě ŠVP. Zároveň umožňují formulovat obecněji platné závěry, a to i v přesahu mezi jednotlivými obory,“ upřesňuje docent Janík. Výsledná publikace se obrací na komunitu odborníků, kteří se zabývají vzděláváním: na pracovníky školské správy a administrativy, na akademické pracovníky, na ředitele a učitele gymnázií a také na studenty pedagogiky a učitelství.

Výsledky výzkumu pomohou zkvalitnit RVP

„V další etapě výzkumný tým bude vytvářet videostudie zaměřené na realizaci kurikula,“ říká k tomu první náměstkyně VÚP v Praze, PhDr. Stanislava Krčková. „Výzkum bude završen ve druhé polovině tohoto roku. Věříme, že se jeho výsledky stanou přínosem jak pro tvůrce vzdělávací politiky, tak i pro tvůrce kurikula, a dají podnět pro další zkvalitňování RVP,“ dodává.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.