EDUin publikoval na svých stránkách nové testy: čeština – vyšší úroveň, angličtina a matematika – základní úroveň, chemie

sobota 4. června 2011 ·

Na Slovensku jsou letošní testy už přístupné a k nim mnoho doplňujících a vysvětlujících materiálů. Máme se kde přiučit míře otevřenosti.


Na webu eduin.cz přibyly od pátečního večera čtyři nové maturitní testy (ZDE). Další testy, stejně jako správné odpovědi a komentáře k již publikovaným, budeme doplňovat průběžně. Smyslem naší činnosti je prolomit nesmyslnou blokádu Cermat a přimět ministerstvo školství, aby zveřejnilo všechny maturitní testy a jejich správná řešení v autorizované podobě, aby mohla začít debata o zvýšení úrovně a spolehlivosti státní maturity. Pro srovnání uvádíme odkaz na stránky slovenského „cermatu“ NÚCEM (ZDE), aby bylo jasné, jaké zvyklosti v míře otevřenosti a přístupnosti k testům a dalším dokumentům týkajícím se státních maturit panují na Slovensku.


Zdeněk Slejška, výkonný ředitel, řekl: "Opakované tvrzení ministra školství, že za úniky maturitních testů stojí studenti s mobilními telefony, je zjevně mylné. Testy publikované na eduin.cz zcela zřetelně někdo oskenoval, což je mimo možnosti maturujících studentů. Ministr Dobeš a ředitel Cermat Zelený jen chtějí maskovat fakt, že část pedagogů se vzbouřila proti snaze ministra maturittní testy utajit."   

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. června 2011 v 11:46  

K základnímu testu z matematiky jenom tolik:
1. pouze k řešení jedné třetiny příkladů je potřeba středoškolský matematický aparát
2. dvě třetiny příkladů odpovídají spíše přijímacím zkouškám na maturitní obory na středních školách
3. šikovný deváťák, který se bude na přijímačky v rozumné míře připravovat, test zvládne na požadovaných 33 % s přehledem
4. proč by tedy některé děti měly absolvovat střední školy?, rozdávejme jim maturitní vysvědčení už když opouští školu základní
5. pro maturanta se jedná spíše o test inteligence a selského rozumu než o test z matematiky, i když v matematice je samozřejmě inteligence potřeba

Anonymní řekl(a)...
4. června 2011 v 12:02  

Lehký didaktický test z českého jazyka taktéž svou úrovní odpovídá SCio testům pro žáky deváteho ročníku ZŠ. Proč je tedy většina hodin na SŠ věnována literatuře, když v didaktickém testu není přehled v literatuže vůbec zkoumán a odhrkáním jedné přečtené knihy při ústní maturitě nelze tento přehled naprosto zjistit. Neměla by být většina hodin na SŠ věnována čtenářské gramotnosti, na kterou je test vyloženě zaměřen?

Simona CARCY řekl(a)...
4. června 2011 v 12:17  

No skutecne - to neni ofocene, ty testy musel zak oskenovat. V tom se s eduinem shodneme. Otazka je, jak je to mozne, kdyz pedagogicky dozor zadavatele a obcas i maturitniho komisare mel zabranit tomu, aby si student testovy sesit odnesl. Jde tedy o selhani ucitelu zadavatelu a jak se to jevi, tak selhani umyslne, ktere by melo byt potrestano. Takze jako vzdy, nejslabsim clankem nezustava zak ani Cermat, je to jako vzdy ucitel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.