Otevření Mateřské školky Akademie věd ČR - „Jdeme na to od základu“

sobota 5. března 2011 ·

Firemních školek je v naší republice stále málo. Akademie věd ČR se jako jedna z mála institucí rozhodla vytvořit zázemí pro své zaměstnance a otevřela firemní školku pod názvem Mateřská školka Akademie věd ČR. Za úspěšným dokončením školky stojí profesor Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR a zřizovatel Firemní školky s.r.o.


Ve středu 02. 03. 2011 v areálu Akademie věd v Praze 4 – Krči proběhlo slavnostní otevření Mateřské  školky Akademie věd ČR. Patronem Mateřské školky AV ČR je ministr školství Mgr. Josef Dobeš.

Zřízení  mateřské školky a firemní péče o děti je vždy předností každého zaměstnavatele, který chce přilákat kvalitní zaměstnance. Rodiče, kteří jsou v Akademii věd zaměstnaní, hradí pouze část nákladů za umístění svého dítěte ve firemní školce, zbytek hradí AV. Důvody pro zřízení firemní školky v  Akademii věd ČR byly od začátku jasné. „Chtěli jsme usnadnit našim mladým pracovníkům, resp. hlavně pracovnicím, poměrně složitou situaci, kdy mají malé děti a přitom by se chtěli co nejdříve vrátit do práce. Je jistě mnohem pohodlnější vozit dítě do školky, která je hned vedle pracoviště, než někde na druhém konci města." říká profesor Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV. Mgr. Navrátil ze společnosti Firemní školky s.r.o. k tomu dodává: „ Na celé této aktivitě vědecké instituce obdivuji fakt, že přistupují k podpoře a výchově „kvalitních mozků“ skutečně “od základu“.

Firemní školka pomáhá nejen rodičům, ale zároveň zvyšuje prestiž zaměstnavatele. Výhody, které firma zaměstnancům takto nabízí, nelze přehlédnout. Pro vědecké pracovnice je to především kratší "výpadek" ve vědecké kariéře a možnost spojení profesní kariéry s péčí o rodinu. Zaměstnavatel, tedy Akademie věd ČR, si takto zajišťuje udržení kvalifikovaných vědců a snížení fluktuace zaměstnanců. Nespornou výhodou je také blízkost školky k pracovišti zaměstnanců. Firemní mateřská školka neznamená pouze spokojené děti, ale také spokojené zaměstnance.

Tato na první pohled jednoduchá úvaha, tedy zajištění spokojenosti zaměstnanců a jejich dětí a udržení si kvalifikovaných pracovníků, má svá úskalí. Zřízení firemní školky je finančně náročné a to nejen díky pořizovacím nákladům, ale i nemožnosti si náklady spojené s provozem školky odečíst z daní. Zaměstnavatel se také musí vypořádat s právními předpisy pro zřízení a provoz školky a omezující legislativu. To ale není důvod, proč se myšlenky na vybudování firemní školky vzdát. Pomocnou ruku, ať již se zřízením či provozem, zajišťuje společnost Firemní školky s.r.o., která se na tuto činnost specializuje.

Součástí  programu Firemní školka je standardní zajištění celoročního vzdělávacího programu dětí, který je obsahově ekvivalentní s programem státní mateřské školy. Dále zajišťuje odborný personál s odpovídajícím pedagogickým nebo zdravotnickým vzděláním a zkušenostmi.

Ústav molekulární genetiky Akademie věd České  republiky, v.v.i. (ÚMG AV ČR) je jedním z 54 ústavů AV ČR. Zabývá se základním výzkumem v oblasti molekulární a buněčné biologie. Ve 23 výzkumných skupinách a servisních útvarech pracuje celkem 358 pracovníků, z toho cca 130 studentů (doktorandů a diplomantů). Ústav úzce spolupracuje s pražskými vysokými školami, působí na něm 8 profesorů a 7 docentů. Budova ÚMG zprovozněná v roce 2007 je nejmodernější výzkumnou budovou v ČR (a asi i ve střední Evropě).


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.