Nemoc bezmocných: lehká mentální retardace (Proč romské děti končí v praktických školách? Výzkum společnosti Člověk v tísni, 2010)

čtvrtek 24. března 2011 ·

Už delší dobu se řeší, proč řada romských, resp. sociálně vyloučených dětí selhává ve školském vzdělávacím systému. Velké procento těchto dětí má stanovenou diagnózu lehké mentální retardace a končí v praktických (dříve zvláštních) školách – tedy mimo hlavní vzdělávací proud. Výzkum společnosti Člověk v tísni, o. p. s. Nemoc bezmocných: lehká mentální retardace z roku 2010 se zaměřil na problematiku diagnostiky těchto dětí, konkrétně na podrobnou analýzu diagnostického testu SON-R. Ten je v České republice jako jeden z mála považován za kulturně nezatížený a využívá se proto mj. i u obtížně testovatelných dětí, včetně dětí socio-kulturně znevýhodněných. Cílem ročního kvalitativního výzkumu bylo zjistit, jak děti ze sociálně vyloučeného prostředí testu rozumějí a jak v kontextu prostředí, v němž žijí, chápou souvislosti zásadní pro vyřešení jednotlivých úloh. Analýza dochází k závěrům, že sociálně znevýhodněné děti v testu častěji selhávají nikoliv z důvodů odlišné mentální dispozice, ale kvůli odlišnému charakteru výchovy a nižší vzdělanostní tradice v rodině.

Přinášíme vám stručné závěry z analýzy, podrobnější výstupy analýzy jsou pak k dispozici na http://www.varianty.cz/.


5 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
25. března 2011 v 3:38  

Opět referuji o problémech při čtení embedovaného obsahu. V tomto případě se text uvnitř iframe četl velmi špatně, protože šířka obsahu byla větší než šířka zobrazeného iframe.

Opět apeluji na vkládání odkazu na vložený obsah. Je frustrující lovit odkaz ve zdrojovém kódu stránky.

V tomto případě jde o odkaz na:
https://docs.google.com/document/pub?id=16vYRMbTmJ0PvJgZsLS2sgxjWCwOjaE5RbNoUBIgXnWk&embedded=False

Zde se také ukazuje, že Google nemá moc vyřešeno rozumné URL pro Google Doc.

Janek Wagner řekl(a)...
25. března 2011 v 7:15  

Omlouvám se, omylem jsem vložil nesprávný kód. Nyní stačí klepnout pro zvětšení na ikonku vpravo nahoře.

Mintaka řekl(a)...
25. března 2011 v 9:28  

Mocekrát velepěkně děkuji.

Anonymní řekl(a)...
25. března 2011 v 19:33  

Prosím, v jaké jste to psali řeči??

Mintaka řekl(a)...
26. března 2011 v 8:36  

To byla techničtina dialekt informačtina webová.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.