Reakce CERMATu na údajný únik maturitních otázek, o kterém byla informována některá média

středa 9. února 2011 ·

Pracovní listy z českého jazyka a literatury představují zadání ústních dílčích zkoušek. Pracovní listy pro své žáky vytváří podle zákona a příslušné vyhlášky jednotlivé školy, nikoli CERMAT. CERMAT pouze školám a učitelům českého jazyka nabídl cirka 1400 ilustračních pracovních listů, a to za účelem inspirace a podpory učitelů při tvorbě vlastních pracovních listů. Tyto ilustrační pracovní listy jsou přístupné školám a učitelům českého jazyka a v žádném případě nemají charakter veřejně nepřístupné informace.


Rádoby senzace tzv. úniku obsahu „přísně tajné“ banky pracovních listů není tedy ve skutečnosti nic jiného, než že někdo z nějaké školy si stáhl tyto ilustrační pracovní listy jako pomůcku pro přípravu vlastních pracovních listů a vyvěsil je ke stažení na inkriminovaný web. K žádnému úniku chráněné informace tedy nedošlo. Jestli lze toto vnímat jako snahu poškodit CERMAT a zpochybnit ochranu zkušebního tajemství státních maturit, pak jde o snahu velmi diletantskou a marnou.

Pavel Zelený, CERMAT

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. února 2011 v 23:01  

Pracovní listy pro své žáky vytváří podle zákona a příslušné vyhlášky jednotlivé školy.

Proč tedy CERMAT mrhá prostředky a vytváří 1400 ilustračních, v praxi nepoužitelných pracovních listů?

BTW, kde je uvedeno v zákoně, že ty pracovní listy vytváří školy? Nějak to nemohu najít. Pomozte prosím.

A jak to ty školy udělají? To asi budou muset někomu zaplatit docela dost peněz... Pracovní list - odhaduji tak na zhruba 1000 Kč, spíš ale víc...

Jak to tedy vlastně je?

Anonymní řekl(a)...
10. února 2011 v 5:41  

Zelený lže, jako když tiskne. Všichni na školách podepisovali, že banka listů je tajná informace a že budeme právně stíháni, pokud obsah listů sdělíme žákům.

Simona CARCY řekl(a)...
10. února 2011 v 6:57  

Já to vidím jinak. Pro mne je tenhle případ názornou ukázkou toho, že se učitelům nedá věřit. Teď chápu, proč Cermat podniká taková bezpečnostní opatření. Jen dáte školám něco, co by mělo zůstat důvěrné, hned je to na internetu. Učitelé se chovají jako nedospělci. Jestli něco dokázali, pak jen to, že promrhali peníze, které stála příprava 1400 úloh. Je to jak házet hrách na stěnu nebo perly...učitelům.

Katoušek řekl(a)...
10. února 2011 v 9:42  

Samozřejmě, pokud by ze školy něco, co nemělo uniknout, přece jen uniklo, jedná se o velké pochybení některého učitele. Nicméně vzhledem k tomu, že pracovní list by si skutečně měly vytvořit školy samy, jako takový problém bych tento případ neviděl. U nás na škole si češtináři budou tvořit pracovní listy "na míru", protože jim ty, dodané oficiálně, nevyhovují.

Luděk Blaha řekl(a)...
10. února 2011 v 9:47  

Učitelé se chovají jako nedospělci.

Je to, paní Carcy, daleko horší. Učitelé se chovají jako hlupáci. V naší civilizované společnosti je přece běžné, že se taková informace prodává a ne jen tak z bůhdarma vyvěšuje na pavlači.

Simona CARCY řekl(a)...
10. února 2011 v 10:23  

Je mi líto pana ministra Dobeše, který se za učitele zaručoval a bil se v prsa, jací jsou to poctivci. Nejsou a nikdy nebyli. Od stávkujících lékařů je dělí jen to, že slezinu si sama neodoperuju, kdežto přítoky Sázavy zprava se naučím, až to budu potřebovat. Opět jde o další potvrzení nízké úrovně morálky učitelského stavu. A nemá smysl poukazovat na to, že někdo zná osobně zlatého Ámose. Takových je mi líto, trpí za hloupost (též možná motivovanou úmyslnost) svých kolegů.

Anonymní řekl(a)...
10. února 2011 v 10:24  

To BLAHA: to to jen hrajete nebo jste takový opravdu? Přece jde o to, znedůvěryhodnit státní maturitu, peníze za to jistě přijdou od zájmových skupin...

Anonymní řekl(a)...
10. února 2011 v 11:03  

Jak znám Blahu, tak to myslel ironicky :-)

Anonymní řekl(a)...
10. února 2011 v 11:42  

paní CARCY, vy pracujete pro CERMAT? na kolik úvazků tam pracujete?
tvrdíte, že učitelům se nedá věřit?a které profesi se věřit dá?


už na školeních ke státní maturitě jsme se smáli, jak se tohle dlouho udrží v tajnosti a PŘEKVAPIVĚ SE TO UDRŽELO HODNĚ DLOUHO - to je jasný důkaz, že se učitelům věřit dá!!!!

jo - našel se jeden, který to vrhl na veřejnost, ono to na internetu totiž bylo, jen k tomu nemohl každý, a když se našel jeden - hned říkáte, že se nedá věřit všem?

proboha, co vám ti učitelé udělali?

Luděk Blaha řekl(a)...
10. února 2011 v 14:08  

Paní Carcy nepochybně odhalila svoji pravou tvář. Vše nasvědčuje tomu, že to myslí s českým školstvím buď vážně upřímně nebo upřímně vážně.
Můžeme být ovšem v klidu, pominutí mysli nebývá nakažlivé a izolace není tedy nezbytná.

Jen si říkám, kdo teď rozveze zadání, když armáda bude léčit?

Anonymní řekl(a)...
11. února 2011 v 13:09  

Hele, Simona Carcy.
To Vás slečno museli učitelé pěkně rozebrat, když tak proti nim štvete. Stejně jako v nedávné době Parabellum. Vy o školství víte houby s makem ! Jen útočíte a obviňujete a kritizujete ! Nic pozitivního ve Vašich příspěvcích nevidím !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.