Nenervuj… Nečmárej… Ne-ko-kok-tej… Prezentiáduj! Středoškoláci se učí prezentovat na špičkové úrovni

úterý 22. února 2011 ·

Výuka za deset let. Jak by asi mohla vypadat? A jak si ji představují současní středoškoláci? To se dozví všichni, kdo budou sledovat Prezentiádu, soutěž v prezentačních dovednostech pro střední školy. Prezentiáda učí studenty dobrému vystupování ale i prezentaci vlastních názorů. Soutěže se účastní přes stovku středních škol a ve hře jsou ceny a dárky za čtvrt milionu.



Prezentiáda se zaměřuje na oblast dovedností, která bývá na českých středních školách často neprávem opomíjena. „Schopnost prezentovat plody své práce nebo obecně interpretovat jakékoliv téma je v dnešní době nesmírně důležitá. Středoškoláci se o tom poprvé přesvědčí u maturitní zkoušky a jenom utvrdí při vysokoškolském studiu. Čím dřív se to naučí, tím větší budou mít náskok v dalším kariérním životě. A nejen tam. Zbaví se trémy a třeba jim pak díky tomu vyjde nějaké rande. Dobré vystupování se hodí zkrátka všude. To vše se nám potvrdilo po uspořádání prvního ročníku Prezentiády. Jeho vítězky se za pár měsíců ocitly před zaplněnou ČEZ Arénou a publikum naprosto ohromily,“ uvedl vedoucí soutěže Marek Palička.

Soutěže se mohou účastnit tříčlenné týmy ze všech středních škol České republiky. Jejich úkolem je připravit PowerPointovou prezentaci na téma „Naše škola za deset let.“ Dvanáct nejlepších prezentací postupuje na krajská kola, kde studenti vystoupí před odbornou porotou s desetiminutovou prezentací. První tým z každého kraje se potom podívá na pražské finále konané na Vysoké škole ekonomie a managementu.
Porota hodnotí pět klíčových vlastností každé úspěšné prezentace

  1. vizuální kvalita prezentace, 
  2. verbální a nonverbální projev, 
  3. nápaditost zpracování tématu, 
  4. pohotovost reakcí na doplňující dotazy a  
  5. týmovou spolupráci.

Týmy mají možnost přihlásit své prezentace do 18. března na www.prezentiada.cz.


Na soutěžící a jejich školy čekají ceny a dárky v hodnotě čtvrt milionu. Vítězný tým vyhrává tři notebooky Lenovo pro sebe a projektor BenQ pro svou školu. Studenti se navíc zúčastní workshopu, který speciálně pro ně uspořádá Vysoká škola ekonomie a managementu a kde se pod vedením odborníků ještě více zdokonalí ve sých prezentačních dovednostech.

Prezentiáda 2011 je již druhýn ročníkem soutěže. Toho prvního se zúčastnilo 500 studentů ze 111 středních škol. Studenti se díky soutěži prokazatelně zdokonalili ve svých prezentačních dovednostech. "Jsem přesvědčen tom, že bychom prezentace finalistů mohli ukázat vysokoškolákům, aby viděli, jak to má vypadat," řekl po loňském finále Pavel Král, finálový porotce a pedagog z Vysoké školy ekonomické.


O soutěži Prezentiáda

Prezentiáda je tak trochu jiná soutěž pro středoškoláky. Soutěží se v prezentování. Základní herní jednotkou soutěže je školní tým, který se skládá ze 3 studentů pod vedením vyučujícího informatiky. Každá škola může nominovat až dva týmy. Studenti si osvojí a rozvinou dovednosti, které jsou v dnešní společnosti důležité pro úspěch: sebevědomé vystupování, prezentace svých myšlenek a práce s aplikací PowerPoint.


O organizaci Student Cyber Games

Mottem občanského sdružení Student Cyber Games, které pořádá Prezentiádu, je „hra školou“. Organizujeme netradiční soutěže  pro středoškoláky, které je zábavnou formou učí novým dovednostem a pomáhají rozvíjet jejich osobnost. Naším dalším počinem jsou pIšQworky.


Generálním partnerem soutěže je Vysoká škola ekonomie a managementu.

Hlavními parteny jsou: BENQ, Microsoft, Intel, Lenovo.


Více informací o soutěži na www.prezentiada.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.