Kritické myšlení: Naše přesvědčení o čtenářství ve škole

pondělí 14. února 2011 ·

 Program Čtením a psaním ke kritickému myšlení. Deset základních podmínek pro rozvíjení čtenářské gramotnosti, jak je vnímá Kritické myšlení o.s.
V zemích čtenářsky úspěšných se obecně důvěřuje tomu, že...

  1. Čtenářskou gramotnost nelze rozvíjet u dítěte, které nepoznalo radostný prožitek z četby. Čím dříve si dítě četbu oblíbí, tím snáz bude rozvíjet čtenářské dovednosti.  
  2. Čtenářská gramotnost je zásadním předpokladem školního i životního úspěchu každého dítěte v naší škole. 
  3. Škola může pomoct každému dítěti, aby se stalo celoživotním nezávislým a přemýšlivým čtenářem - i tehdy, když chybí rodinná podpora.
  4. Každý učitel je dnes současně učitelem jak svého předmětu, tak i čtení.
  5. Pomáhá, když před každé dítě klademe vysoké cíle ve čtenářství a čtenářské gramotnosti s ohledem na jeho momentální možnosti a potřeby. 
  6. Pomáhá, když dáváme dítěti najevo neochvějnou důvěru, že s naší pomocí vysokých čtenářských cílů dosáhne. 
  7. Rozvoj čtenářské gramotnosti vyžaduje, aby dítě bylo obklopeno texty a snadno přístupnými rozmanitými knihami.
  8. Dokud se dítě nestalo čtenářem, musí mít možnost zcela svobodné volby při výběru toho, co chce číst. Teprve potom je čas na kultivaci čtenářství a cílený rozvoj čtenářských dovedností.
  9. Dítě potřebuje pro rozvoj čtenářství a čtenářské gramotnosti vidět, že dospělí čtou. Doma jsou čtenářskými vzory rodiče a ve škole učitelé.  
  10. Čtení je třeba věnovat čas: jde jak o dostatek času, tak o pravidelnost a četnost příležitostí ke čtení. 

Stojí za to i u nás tato výchozí přesvědčení prodiskutovávat, hledat širokou odbornou shodu i publicitu, a pak i možnosti, jak tato přesvědčení uplatnit ve školství - v řízení i ve výukové praxi?

www.kritickemysleni.cz

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
15. února 2011 v 8:20  

K bodu 10. - Svým žákům občas opakuji:
"Až budete dospělí, čtěte svým dětem pohádky před spaním. Ne pustit CD nebo mp3 a sám se jít dívat na televizi. Najděte si večer tu půlhodinku. Skoro nic není tak důležité."
Tak nějak to začíná...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.