Bořivoj Brdička: Masivní otevřené online kurzy

pondělí 7. února 2011 ·

V našem seriálu věnovaném konektivismu si povídáme o tom, jak budovat osobní vzdělávací prostředí učitele, aby bylo schopné přijímat ty nejdůležitější aktuální podněty v oblasti vzdělávacích technologií. Jelikož konektivismus je ve své podstatě teorií vycházející z funkce sociálních sítí, udělejme si na tomto místě malou odbočku a připomeňme si, jak tyto sítě vlastně fungují.


Na pomoc si vezmeme práci známého sociologa a doktora medicíny z Harvardu Nicholase Christakise a jeho poslední knihu, jejíž název by v češtině mohl znít asi takto - „Jsme propojeni: Jak překvapivě velká síla našich sociálních vazeb ovlivňuje naše životy“ [1]. Dr. Christakis se zabývá primárně zdravotními souvislostmi, jež lze prostřednictvím sociálních sítí sledovat. Z výzkumů, které na značně velkých vzorcích populace provádí se svým kolegou Jamesem Fowlerem ze San Diega, vyplývá, že sociální vazby způsobují vytváření oblastí s podobnými vlastnostmi. Tak úplně to pro nás asi překvapivé není. Představíme-li si např. šíření epidemie chřipky, je nám jasné, že ti lidé, kteří mají více sociálních kontaktů (zde ovšem skutečných, nikoli virtuálních), budou nakaženi s mnohem vyšší pravděpodobností a dříve. Dr. Christakis na základě tohoto celkem zřejmého faktu ovšem vyvinul zcela převratnou metodu očkování - viz Jak sociální sítě předpovídají epidemie.

Co nás asi překvapí trochu více, je zjištění, že existuje souvislost mezi sociálními vazbami a geny. Páni doktoři např. zjistili, že obézní lidé mají tendenci si za přátele vybírat podobně postižené jedince. Pokud v rodině nebo mezi přáteli někdo ztloustne, zvyšuje se pravděpodobnost, že se to stane i nám. To riziko existuje dokonce i tehdy, když se to týká přátel našich přátel, neboť máme nejspíše hodně podobný životní styl. Při dlouhodobém sledování kontaktů velkého množství lidí lze proto pozorovat v rámci sociálních sítí vznikající shluky lidí obézních a shluky hubených. Něco velmi podobného se děje u kuřáků při vzniku této neřesti i v procesu její likvidace typicky nejpozději do 40 let věku.

Pokračování naleznete na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.