Bořivoj Brdička: Debata o vzdělávacích technologiích nejen v rozvojových zemích

pondělí 14. února 2011 ·

Výtah ze zajímavé diskuze na webu Educational Technology Debate rozebírající možnosti uplatnění technologií formou 1:1 ve školách nejen v rozvojových zemích.

Educational Technology Debate je zajímavá iniciativa snažící se vyvolat výměnu názorů na možnosti využití vzdělávacích technologií v rozvojovém světě. Podporuje ji UNESCO a infoDev (program Světové banky pro technologické inovace). Zúčastní se jí celá řada špičkových odborníků z celého světa. Funguje to tak, že se vždy na určité období určí téma, a všichni se k němu vyjadřují a reagují na sebe navzájem. V minulosti již bylo probíráno mnoho záležitostí – třeba Konfigurace počítače pro vzdělávání, Výukové hry, Mobilní vzdělávání, Stará a nová gramotnost, Vzdělávací technologie doma ad. Předposledním ukončeným tématem bylo v lednu diskutované ICT ve vzdělávání, teď právě běží Vzdělávání učitelů.

Většina příspěvků by byla hodna podrobnějšího zkoumání. Pro tentokrát se ale podíváme na problematiku vyvolanou říjnovou diskuzí na téma OLPC v Jižní Americe. Ukázalo, s jakými potížemi se potýkají země vybavující v režii nadace OLPC své žáky plošně počítači XO. Děje se tak již nejméně 3 roky. Učitelský spomocník se tomuto projektu věnuje dlouhodobě – např. Projekt OLPC na začátku roku 2008, Bitva o koncepci 1:1 pokračuje bez nás!, Program OLPC stále pokračuje, Stane se Uruguay díky počítačům dalším Finskem?

Není pochyb o tom, že tato iniciativa je opravdu hodna našeho zájmu. Jedná se o obrovský experiment, který by měl ukázat, jaký přínos pro zlepšení životních podmínek chudých lidí v rozvojových zemích může mít sebevzdělávání prostřednictvím počítače. OLPC sice vybavuje zároveň s žáky i učitele, ale jaksi předem předpokládá, že jejich schopnost počítače používat může být v mnoha případech značně omezená a děti tudíž budou často nuceny možnosti, které jim technologie a internet poskytují, objevovat samy. Že je něco takového za jistých specifických podmínek možné, již dříve dokázal například profesor Mitra (viz Co vidíme v díře ve zdi?).

Web OLPC sice přináší celou řadu příkladů dobré praxe v podobě foto-reportáží (Stories), ale nezávislých a věrohodných informací o tom, jaký má projekt OLPC ve skutečnosti dopad, je i po 3 letech stále dost málo. Jednu poměrně kritickou zprávu přinesl již v roce 2009 David Hollow z Etiopie (viz Současné problémy s implementací vzdělávacích technologií). Mnohem zajímavější vývoj však má OPLC v Jižní Americe, kam jsou počítače dodávány ve 100 tisícových sériích. Možná proto se student Vídeňské technologické univerzity Christoph Derndorfer v létě 2010 rozhodl, že se s výsledky masivního vybavování žáků základních škol počítači XO ve třech jihoamerických zemích (Uruguay, Paraguay, Peru) seznámí osobně. Svá zjištění publikoval právě prostřednictvím Educational Technology Debate.

Poračování naleznete na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.