Blanka Kozáková: Podpora aktivních učitelů a žáků v Moravskoslezském kraji ve využívání ICT

neděle 5. prosince 2010 ·

Zvyšování  ICT kompetencí učitelů  a žáků v našem kraji podporujeme v Krajském zařízení pro DVPP a informační centru, Nový Jičín, příspěvkové organizaci různými formami již několik let. Od vzdělávání a metodické podpory pedagogů v projektech s krajskou působností (Perspektiva 2010, Elektronická školička) po různé formy přehlídek a soutěží. Letos jsme opět podpořili dvě krajské akce, ve kterých jsme měli možnost srovnávat úroveň podpory ICT v jednotlivých školách.

Na krajské přehlídce projektů škol s ICT tématikou TOPík se 25.11.2010 na Střední odborné škole dopravní a Středním odborném učilišti, Ostrava-Vítkovice, příspěvkové organizaci představilo 10 projektů škol. Učitelé a žáci v průběhu své prezentace komentovali, jak v projektech využívali různé technologie jako např. nástroje v prostředí eTwinningu, Google Apps, aplikace MS Office, WebQuest, jaké použili pomůcky, např. počítače, webkamery a digitální kamery, digitální fotoaparáty, digitálně řízené nástroje. Přehled všech finálových projektů je dostupný na http://www.kvic.cz/icemsk/clanky/ZpravyDetail.aspx?ID=49


Témata projektů  byla z různých vzdělávacích oblastí, v některých projektech učitelé a žáci využívali pro komunikaci cizí jazyk, věnovali se problematice životního prostředí, multikultury. Projekty se zaměřovaly na spolupráci a sdílení jako prostředku k dosažení kvalitnějších výstupů. Představeny zde byly zdroje financování od ROP NUTS2 Moravskoslezsko, Evropský sociální fond, Comenius až po vlastní financování školou.
Odborná porota ohodnotila 3 vítězné projekty, jejich společným pojítkem je množství výstupů, které jsou volně k dispozici na www stránkách projektů těchto škol.

1. místo obsadil projekt Můj studijní svět online, který prezentovalo Gymnázium a Střední odborná škola, Nový Jičín, příspěvková organizace
http://www.mujstudijnisvetonline.eu/index.php.

2. místo obsadil projekt Zodpovědný Evropan - nejlepší investice do budoucnosti, který  prezentovala Základní škola Vítkov, Opavská 22, okres Opava, příspěvková organizace
http://www.zsvitkov.cz/vitejte/projekty/evropsky-socialni-fond/zodpovedny-evropan/.

3. místo obsadil projekt CROSS PERSPECTIVE EXILE, který prezentovalo Gymnázium Hladnov, Slezská Ostrava, příspěvková organizace
http://comeniusonexile.blogspot.com/.

Učitelé, kteří prezentovali tyto projekty, v současné době zpracovávají metodický materiál o přípravě a realizaci projektu ve škole, materiály budeme postupně publikovat na http://www.kvic.cz.

Vítěze Ceny diváka určilo 130 účastníků v sále, v této kategorii zvítězil projekt Informační systém střední školy, který prezentovala Střední škola, Havířov - Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace
http://www2.outech-havirov.cz/iss/index.php.

Zajímavostí  tohoto projektu je jeho počátek již v projektu SIPVZ a postupné rozpracování až do současného rozsahu.

Hned týden po této akci, ve čtvrtek 02.12.2010, proběhla Regionální soutěž MS Office na Mendelově střední škole Nový Jičín, příspěvkové organizaci. Soutěž věnovaná ICT dovednostem žáků srovnala úroveň přípravy mezi žáky 15 středních škol z různých měst. Tedy na vzorku 10 % ze středních škol našeho kraje.
Soutěže se zúčastnilo 39 žáků, kteří soutěžili ve třech kategoriích (Word, Excel a Access) ve verzi MS OFFICE 2007. Pro doprovázející pedagogy jsme paralelně připravili Metodickou poradnu pro ICT, ve které jsme je seznámili s novým evaluačním nástrojem Profil Škola21 – model integrace technologií do života školy http://skola21.rvp.cz/.

Nejúspěšnější byli žáci z Obchodní akademie, Český Těšín, Sokola Tůmy 12, příspěvková organizace, z devíti oceněných míst jich obsadili pět. Největší zájem byl o kategorii Word, kde soutěžilo 37 žáků, tradičně nejnižší počet soutěžících byl v kategorii Access. Soutěžní otázky a cvičebnice, podle které se žáci připravovali na soutěž, jsou dostupné na stránkách pořádající školy http://www.mendelova-stredni.cz.
Tuto soutěž se daří dlouhodobě podporovat jak ze strany zřizovatele školy tj. Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a Krajského zařízení pro DVPP a informačního centra, Nový Jičín, příspěvkové organizace, tak i firmami jako jsou MICROSOFT, BOXED, Computer Media a DYTRON.

Veškeré informace o činnostech na podporu rozvoje ICT ve školách Moravskoslezského kraje publikujeme na http://www.kvic.cz/icemsk/clanky/ a v Informačních centrech Moravskoslezského kraje na 20 školách a školských zařízeních v tomto kraji.

1 komentářů:

Jan Koucun řekl(a)...
6. prosince 2010 v 12:35  

Nevím jestli je autorka článku iniciátorkou vzdělávání, komentátorkou či realizatorkou těchto akci - projektů.
Ale takový to přístup by jistě podpořil celou řadu škol, které tápají. Mají technologie, ale neví jak je realizovat do vyučovacího procesu. Byly peníze, koupily se a teď je mají používat a řeší jak.
Možná by, např. v rámci DVPP, mohly vzniknout koordinované projekty, které by školám (jenž tápají) umožnily smysluplně využívat prostředky ICT.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.