MŠMT posílá školám na školní pomůcky navíc 100 milionů korun

středa 10. listopadu 2010 ·

MŠMT pošle školám do konce týdne 100 milionů korun na školní pomůcky. Peníze budou moci využít ještě v tomto kalendářním roce.


Na základě alarmujícího stavu ohledně peněz na školní pomůcky se MŠMT rozhodlo velmi podrobně prověřit celkové čerpání svého rozpočtu za první tři čtvrtletí letošního roku. Ministr školství Josef Dobeš bral do úvahy i možnost využití nároku z nespotřebovaných rozpočtových zdrojů z minulých let. A právě tam objevil rezervy.

„Díky nespotřebovaným zdrojům z předchozích let a mým prvním úsporám v rámci úřadu jsme se rozhodli poslat ušetřených 100 milionů korun školám na školní pomůcky. Peníze budou moci použít už v tomto roce,“ zdůraznil ministr Dobeš.

Vláda uložila svým usnesením z letošního července ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy vázat v rozpočtu resortu pro rok 2010 výdaje v celkové výši 1, 5 miliardy korun. V regionálním školství se to promítlo do snížení ostatních neinvestičních výdajů (ONIV) škol a školských zařízení v celkové výši 350 milionů korun.

Díky financím z předešlých let a úsporám ministra Dobeše bylo zmíněných ušetřených 100 milionů korun přerozděleno pro školství jednotlivých zřizovatelů naprosto rovnoměrně. V průběhu listopadu tak budou ONIV jednotlivých škol posíleny o 29%. „Znamená to, že krajské a obecné školy dostanou navíc 60 milionů korun, soukromé 30 milionů a církevní školy 7 milionů korun. Státní školy posílí o 3 miliony korun,“ upřesnil ředitel odboru metodiky financování a rozpisu finančních prostředků MŠMT Vlastimil Finke. Peníze můžou školy použít do konce kalendářního roku.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2010 v 6:44  

Připadám si jak v Kocourkově, nejdřív seberu, potom dám. A jestli budou úředníci tak pružní jako v rozesílání peněz na šablony, tak se může ministerstvo těšit na další úspory z důvodu, že školy nestihnou peníze vyčerpat.

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2010 v 7:43  

Po 24 letech ve školství konstatuji, že současný stav je tím nejchaotičtějším. A vyhlídky na zlepšení nejsou, byrokracie a úřednická libovůle pokračují. Žádné rozumné plány do budoucna jaksi nevidím...

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2010 v 8:23  

Nojo, jenže z toho, co seberou milostivě vrátí 1/3. Komupak zůstaly za nehty ony 2/3?

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2010 v 12:37  

To je 25 000 Kč na školu?

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2010 v 18:38  

Na školu to bude podle mě podle počtu žáků. Než to přejde přes krajský a u základek i obecní účet bude tak 10. prosince. A utratit to ne můžeme, ale musíme do konce kalendářního roku. Takže se zase budou narychlo nakupovat hovadiny, které potřebuje tak maximálně ředitel nebo jeho oblíbenci, a ne to, co potřebuje normální učitel skutečně k výuce.

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2010 v 19:50  

A kolik to bude na žáka? 250,- Kč?

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2010 v 20:48  

a máte ještě vůbec kolegové nárok na tyto peníze nebo jste je v průběhu roku všechny utratili ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.