Jan Wagner: Státní maturita z informatiky se odkládá o dva roky

čtvrtek 25. listopadu 2010 ·

Na dnešní tiskové konferenci k MAG´10 ministr školství Josef Dobeš kromě jiného oznámil odložení státní maturity z informatiky.

MŠMT připravuje novelu zákona, která změní i termín zavedení statní maturity z informatiky z roku 2012 na rok 2014. Ministr školství tuto změnu zdůvodnil tvrzením, že je třeba připravovanou podobu státní maturity zafixovat alespoň po dva roky, tedy nejméně pro léta 2011 a 2012. Pavel Zelený, ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzděláván (CERMAT), v rozhovoru poté upřesnil, že odklad bude navrhován o dva roky.

K rozhodnutí přispěl dlouhodobý skluz v přípravě státní maturity z informatiky, například katalog ke zkouškám společné části maturitní zkoušky z informatiky byl připraven až na poslední chvíli bez dostatečného prodiskutování s odbornou veřejností. Nevoli řady pedagogů vyvolala i navrhovaná praktická zkouška s využitím simulovaného prostředí.

Připomeňme si přetrvávající spor mezi jednou částí učitelů informatiky, kteří zaměřují výuku spíše na ovládání kancelářských balíků, a druhou, která spíše preferuje informatiku jako více teoretický obor. Další část informatiků z odborných škol dlouhodobě upozorňuje na nesoulad těchto pojetí se zaměřením jejich škol. Z vysokých škol pak přichází varovný signál, že absolventi středních škol nemají základní kompetence pro práci s informačními a komunikačními nástroji. Stejně tak na nízkou kvalitu absolventů upozorňují zaměstnavatelé.

Neudržitelnost tohoto stavu by měla vyústit v inovaci RVP základních i středních škol a i katalogu požadavků k maturitní zkoušce z informatiky. Určitě by měla proběhnout veřejná diskuze za účasti zástupců škol všech úrovní a odborníků z praxe. Oblast informačních a komunikačních technologií je v permanentním rychlém rozvoji a ovlivňuje většinu oborů. Ignorování tohoto faktu se může snadno a rychle vymstít.

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2010 v 15:01  

Chápu správně, že odložení maturity z informatiky = povinná maturita jen z matematiky (nebo společenskovědního základu u gymnázií)?

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2010 v 17:44  

Ministr školství tuto změnu zdůvodnil tvrzením, že je třeba připravovanou podobu státní maturity zafixovat alespoň po dva roky, tedy nejméně pro léta 2011 a 2012.

Já to pochopil tak, že tento školní rok (2011) i příští školní rok (2012) bude ČJ a k tomu jen jeden předmět (M nebo cizí jazyk).

Uvidíme, co nakonec bude v novele novely novely předchozích novel napsáno.

Luděk Blaha řekl(a)...
25. listopadu 2010 v 17:54  

absolventi středních škol nemají základní kompetence pro práci s informačními a komunikačními nástroji

Cože ?!?!?!?!?
Měl jsem za to, že dnes mrňatům místo pupeční šňůry přestřihávají twisted pair a místo láhve s mlékem jim vtisknou mobil v nějaké brutálně akční ceně.
Já se snad té informačně maturitní estrády nedožiju. O čem se pořád takové roky diskutuje? Stejně z informatiky nikdo nikdy státně maturovat nebude!

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2010 v 17:56  

Uvidíme, jak se ministr vyspí a co nového ho opět napadne...

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2010 v 19:33  

Uvidíme, jak se ministr vyspí a co nového ho opět napadne...

Třeba ho, bůh chraň, napadne, že by se na školách mohlo začít učit. :)

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2010 v 19:34  

To tedy znamená mj., že další 2 roky nebude CIJ povinný (volba MATxCIJ).?! Podle zákona jsme v roce 2007 (před přijímačkami) na webu vyvěsili, z čeho budou letošní třeťáci v roce 2012 maturovat - tři obory MATxINF a jeden OSZxINF a vypadá to, že MŠMT opět změní pravidla během hry. Jsem sice pro nějakou formu státních maturit, ale tohle připomíná trhací kalendář. Jestli na to MŠMT s CERMATem nemají, tak ať to raději odpískají :(

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2010 v 20:32  

Ale mají, penízky na/za maturity se vesele přesouvají mezi MŠMT a Cermatem. Jenom školy a žáci z toho nic mít nebudou, těm se o to zkrouhne dotace a zavede školné.

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2010 v 10:28  

Teď mě napadá, je to vůbec přípustné, takhle měnit pravidla hry? Co žáci, kteří s tím počítají a už se na tu maturitu z INF připravují? A co ředitelé, kteří jsou povinni tyto informace (z čeho se maturuje) předem zveřejnit? Co když je žáci budou žalovat?

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2010 v 11:48  

Jakákoli zkouška z informatiky je problematická, jelikož současná úroveň její výuky na středních školách je naprosto katastrofální a znalosti studentů po jejím absolvování naprosto minimálnía v praxi nepoužitlné. Jsem v tomto oboru profesionála dceru mám na prestižním gymnáziu v Pardubicích. O tamní výuce informatiky snad ani nemá cenu distutovat, protože skutečně není o čem.

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2010 v 14:28  

V Pardubicích? Na jakém gymplu?

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2010 v 21:50  

Nejen v Pardubicích, sám jsem zděšen výukou na prestižní průmyslové škole v nejmenovaném městě. O ZŠ, kde mám druhou dceru ani nemluvím, naprostá hrůza. Nedokáže pracovat ani s textovým editorem, vyučujícím je absolvent veterinářské střední školy . Co s tím ? Tady to na maturitu skutečně nevypadá !!

Vašek řekl(a)...
26. listopadu 2010 v 22:53  

Mám dva kamarády, oba vystudovali na katedře výpočetní techniky. Jeden nastoupil na ZŠ, druhý na integrovanou SŠ. Po půl roce oba utekli ze školství a dělají u firem. Důvod? Příšerné chování žáků, neměli na to.

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2010 v 8:19  

To třeba na naší škole učí kvalifikovaný učitel informatiky a neumí ovládat Bakaláře a do třídní knihy píše, že učil EXCELL (totéž má i v tem. plánech). Ti nekvalifikovaní učitelé učí EXCEL a Bakaláře umí.

Luděk Blaha řekl(a)...
29. listopadu 2010 v 13:59  

do třídní knihy píše, že učil EXCELL

Rád bych upozornil uštěpačnou kolegyni, že už učím CALLC.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2010 v 0:20  

Oblast informačních a komunikačních technologií je v permanentním rychlém rozvoji a ovlivňuje většinu oborů. Ignorování tohoto faktu se může snadno a rychle vymstít.

- státní moloch s podporou Cermatu není a nebude schopen tempo vývoje ani sledovat natož dohonit. Z tohoto důvodu nám nehrozí maturita z informatiky vůbec nebo vznikne jen zbytečný paskvil a na platy učitelů nebudou peníze, protože je spolyká nekonečná příprava státní maturity z Informatiky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.