NAEP: Sdílení dobré praxe a rozvoj evropské spolupráce v oblasti školního vzdělávání

úterý 5. října 2010 ·

Ve dnech 30. 9.-1. 10. 2010 proběhla v Praze mezinárodní konference k tématu evropské spolupráce v oblasti školního vzdělávání (Comenius and eTwinning School Partnerships – experience sharing). Konference za účasti 150 učitelů, pracovníků ministerstev školství a dalších institucí v oblasti vzdělávání z více než 10 evropských zemí byla organizována Domem zahraničních služeb/Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy, Národním podpůrným střediskem pro eTwinning a  Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v České republice u příležitosti 15. výročí programu Comenius a 5.výročí programu eTwinning.


Program Comenius umožňuje každý rok přibližně  12 000 učitelů a budoucích učitelů  získat pedagogické zkušenosti v zahraničí a téměř 6 000 škol spolupracovat s partnerskou zahraniční  školou. eTwinning zřejmě brzy oslaví  100 000 zaregistrovaného učitele a v jeho rámci již  vzniklo přes 40 000 projektů. Výsledky studií  zaměřených na dopad programu Comenius potvrzují,  že účast v tomto programu má  pozitivní vliv na rozvoj dovedností  žáků i učitelů (především interkulturní  a jazykové dovednosti, ale i týmová  spolupráce či práce s novými technologiemi),“ uvedla k programům Kateřina Kapounová Bavorová z Evropské komise, GŘ pro vzdělávání a kulturu, Školní vzdělávání, "Comenius".

Cílem konference bylo sdílet příklady dobré praxe evropské spolupráce škol, učitelů, žáků, institucí a pracovníků v oblasti vzdělávání a dále podpořit rozvoj hlavního programu Evropské unie v této oblasti – programu Comenius; prezentovat úspěchy a dopady projektů partnerství škol Comenius a eTwinning; přispět k celoevropské diskuzi o spolupráci, vzájemném doplňování a propojování těchto aktivit; přispět k rozvoji mezinárodní spolupráce v oblasti školního vzdělávání (MŠ, ZŠ, SŠ).

Program konference byl zahájen výstavou úspěšných projektů partnerství škol z celé Evropy. Výstavu slavnostně otevřela Ing. Eva Bartoňová - státní tajemnice, náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Na stáncích učitelé z ČR i dalších evropských zemí prezentovali své projekty partnerství škol a propojení partnerství Comenius a eTwinning v rámci činnosti škol. Výstavu doplnily informační stánky o evropských vzdělávacích programech. V programu konference dále byl prezentován „Program celoživotního učení“ se zaměřením na školní vzdělávání, dopady programu Comenius v Evropě a v České republice. Druhý den konference byla prezentována synergie projektů partnerství Comenius a aktivity eTwinning na úrovni škol i institucí a proběhly workshopy na tato témata:  
  • propojení projektů  partnerství Comenius a projektů eTwinning na úrovni škol
  • spolupráce aktivit v programu Comenius a aktivity eTwinning na úrovni koordinujících institucí
  • zkušenosti z nových aktivit programu Comenius – Individuální mobilita žáků a Comenius Regio;
  • podnikatelské myšlení a tvořivost ve školách  
Z workshopů vyplynula doporučení pro další rozvoj evropské spolupráce v oblasti školního vzdělávání.

Výstupy z konference naleznete na www.naep.cz/conference2010 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.