MŠMT: Ministr Josef Dobeš plánuje sloučit čtyři přímo řízené organizace

středa 20. října 2010 ·

MŠMT připravuje návrh na sloučení čtyř ostatních přímořízených organizací. Chystané kroky mají především snížit ekonomické náklady ministerstva a zjednodušit systém OPŘO.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš již podniká konkrétní kroky ke snížení počtu příspěvkových organizací ministerstva školství. MŠMT dnes projednalo záměr Návrhu na sloučení Výzkumného ústavu pedagogického (VÚP), Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV), Institutu pedagogicko-psychologického poradenství (IPPP) a Národního institutu pro další vzdělávání (NIDV) do jedné ostatní přímořízené organizace (OPŘO). Tento krok je v souladu s programovým prohlášením vlády, které uložilo MŠMT nalézt úspory v hospodaření rezortu včetně příspěvkových organizací.

„Ředitelé organizací, kterých se připravovaný návrh týká, byli okamžitě po skončení porady vedení informováni, aby nedocházelo ke zkreslování informací,“ řekl ministr školství Josef Dobeš.

Návrh optimalizace vychází ze zjištění, že činnosti uvedených OPŘO se do značné míry překrývají. Všechny čtyři OPŘO se podílejí na realizaci kurikulární reformy, mezinárodní spolupráce a jsou také zapojeny do čerpání finančních prostředků z Evropského sociálního fondu. Cílem záměru je zjednodušit systém OPŘO řízených MŠMT a změnit ho tak, aby se ušetřily prostředky a odbourala přílišná administrativní zátěž. „Jezdím po školách a naslouchám hlasu ředitelů a učitelů. Právě jejich stížnosti, že školy dostávají velké množství velmi podobných materiálů z různých příspěvkových organizací ministerstva, mě přiměly k úvaze o jejich slučování,“ svěřil se ministr Dobeš.

Do 15. listopadu 2010 bude zpracována strategie dalšího postupu z hlediska právního, materiálního a personálního. „O personálních krocích rozhodne vedení nově vzniklé organizace,“ dodal ministr Dobeš.

V optimalizaci počtu OPŘO a tematického slučování chce ministr Dobeš i nadále pokračovat.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. října 2010 v 9:19  

Tento krok je chvályhodný, ale proč mezi slučovanými organizacemi není také UIV - ústav pro informace ve vzdělávání ?

poste.restante řekl(a)...
20. října 2010 v 9:46  

Tak ještě zrušit ČŠI a CERMAT, zapomenout na plácání o standardech a plošném testování a začnu pana ministra milovat.

Anonymní řekl(a)...
20. října 2010 v 10:18  

Histerii bych doporučoval potlačit...Teď jen nepodlehnout žabomyším válkám a "honům na čarodějnice".
Je zde šance vytvořit smysluplnou organizaci s podpůrnou, vzdělávací, výzkumnou, metodicku, ověřovací....rolí.
Díky krajským pracovištím zajistí dosah MŠMT do všech regionů.
Může mít vliv na zavádění nového kariérního systému, podporu vládních priorit, evaluaci DVPP v terénu, inovaci kurikulí, zpětnovazebnou činnost pro MŠMT, ověřování změn, zavádění nových postupů....může toho hodně.
Je to výzva, tak ji prosím nepromarnit!

Anonymní řekl(a)...
20. října 2010 v 11:59  

Potřebujeme systematickou podporu, kvalitní DVPP. Kéž by toto sloučení podpořilo koncepčnost pomoci směrem k nám, pedagogům. Výzkumné týmy ať zkoumají a výsledky pak jedna vzdělávací instituce (jako je teď NIDV) koncepčně a systematicky přenáší do terénu. Je potřeba přijít až k nám, pedagogům. Držím palce. Optimistická učitelka

Luděk Blaha řekl(a)...
20. října 2010 v 12:28  

Prognóza počtu zaměstnanců VÚP+NÚOV+IPPP+NIDV <= sloučená OPŘO

pro vygenerované formuláře pak platí vztah <<

Anonymní řekl(a)...
20. října 2010 v 13:09  

Každý nový ministr školství v několika prvých měsících svého působení začínal úvahami o sloučení přímo řízených pracovišť MŠMT. Nikdo to prozatím nedokázal a nedotáhl do konce. Všechna sloučení však mají nejen svá PRO, ale i svá PROTI. Otázkou je, zda tak velká OPŘO se dá vůbec efektivně řídit. Na druhé straně by mezi uvedenými institucemi padly všechny barikády a zmizela dlouholetá rivalita, nevraživost a nespolupráce.
Uvidíme a necháme se překvapit. Ze všech předchozích nápadů pana ministra je tenhle nejvydařenější.

pragmatik řekl(a)...
20. října 2010 v 13:18  

Inspirujme se v okolních státech, kde státní priority a stěžejní vzdělávání mají v gesci státní organizace, na Slovensku ho nabízejí zdarma, v polsku připravují pro kantory sady metodických materiálů, v rakousku poskytují poradenství pto rozvoj školy atd.
Volný trh v DVPP nic nespasí, spíš naopak, je to chaos.
Akreditaci dostane kde kdo a pak se již nikdo nazajímá, co se se vzděláváním děje v terénu, chybí systém, chybí koncepce. Nová organizace může provozovat i velký učitelský portál-konečně!

Anonymní řekl(a)...
20. října 2010 v 20:25  

Doporučuji sloučit ministerstvo školství s ministerstvy vnitra, obrany, zdravotnictví atd. Bordel je tam všude stejný, tak co.

Anonymní řekl(a)...
20. října 2010 v 20:27  

Doporučil bych, aby ministr VÚP neslučoval, ale rovnou zrušil. Na VÚP mám averzi.

Anonymní řekl(a)...
20. října 2010 v 21:10  

Pro Pragmatika:

Vaše volání po velkém učitelském portálu částečně již dnes splňuje inovovaný www.rvp.cz. Částečně.

Odborné vzdělávání na něm je otrhané jako od macechy (matkou portálu je VÚPP, odborné vzdělání zase šéfuje NÚOV), sloučení obou organizací je tedy dobrým příslibem do budoucna.

A odborníci z VÚPP (NÚOV bych moc neredukoval) kteří se v nové organizaci neuplatní, budou moci své kvality konečně uplatnit třeba na základních školách a učilištích ve vyloučených lokalitách...

Petr S.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.