Pilotní vzdělávání o udržitelné dopravě je u konce. Auto*Mat ale pokračuje dál…

úterý 15. června 2010 ·

Vliv dopravy na náš každodenní život a životní prostředí ve městě, to byla dvě hlavní témata pilotního vzdělávacího projektu, který provedla iniciativa Auto*Mat ve spolupráci s vybranými základními školami v severních Čechách. Zábavná metodika, kterou vypracovala Jana Pírková z organizace Auto*Mat podle zahraničních vzorů, ukazuje dětem, jak se dívat na své město. Nové se dozvídali nejen žáci, ale i jejich učitelé, a to v rámci školení, jak metodiku používat. Aktivity Auto*Matu na poli vzdělávání tím ale teprve začínají. Díky finanční podpoře Státního fondu životního prostředí bude projekt pokračovat začleňováním vzdělávacích aktivit do výuky ve školách po celé České republice.

Během jarních měsíců proběhla pilotní výuka na třech školách: na ZŠ Školní Chomutov, ZŠ Vrchlického Děčín a ZŠ Rozmarýnova Most. Jak doprava změnila naše město za posledních 70 let? Kolik aut projede v blízkosti školy? Kdo rozhoduje o tom, že se uprostřed města postaví nová silnice? Jaký dopad má doprava na naše životy? V rámci hledání odpovědí na tyto otázky se žáci ve výuce nebo v rámci projektových dnů učili zábavnou formou rozlišovat jednotlivé formy dopravy a jejich silné a slabé stránky. Dále se interaktivní formou učili rozumět vlivu jednotlivých druhů dopravy na životní prostředí, ale také vyhledávat relevantní informace a dále s nimi pracovat. Děti potěšila modelová dojížďka na kole do školy za doprovodu dospělých a policie i hromadná cyklojízda v rámci Dne bez aut, při které mohly vidět město z jiné perspektivy.

V rámci devíti školení, která proběhla v Praze, Brně, Hradci Králové, Chomutově, Děčíně, Ústí nad Labem a Mostě, se přišlo s výukovou metodikou seznámit téměř 90 pedagogů a odezva byla pozitivní. „Školení se mi líbilo, bylo přínosné hlavně pro konání dalších projektových dnů na naší škole,“ vyjádřila se o vzdělávacích aktivitách Auto*Matu jedna z učitelek v Hradci Králové. Účastníci školení získali i výukové DVD, které obsahuje kompletní výukové aktivity včetně příkladů již realizovaných výstupů. Část metodiky bude nyní přístupná na internetu na několika webových stránkách, např. www.auto-mat.cz, www.cyklopesky.cz, www.rvp.cz a dalších. Školy, které se zúčastnily pilotní části projektu, již mají zájem pokračovat s Auto*Matem dál, cílem ale je oslovit jich co nejvíce v rámci celé republiky. V následujících dvou školních letech se mohou školy také zapojit např. do soutěže o zelené kilometry či literární soutěže s tématikou udržitelné dopravy. V případě zájmu o zapojení vaší školy do vzdělávacího projektu Auto*Matu kontaktujte prosím koordinátorku Janu Pírkovou (jana.pirkova@auto-mat.cz).

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.