Učitelé a učitelky v regionálním školství jsou odměňováni bez větších rozdílů

pátek 21. května 2010 ·

Muži a ženy v regionálním školství (od mateřských škol po vyšší odborné) na postu učitelů jsou hodnoceni bez větších rozdílů. Vyplývá to z dat, která z genderového hlediska za období 2006–2009 zpracoval Ústav pro informace ve vzdělávání. Zaměřil se přitom na věkovou a vzdělanostní strukturu pracovníků a na otázky platové diferenciace mezi muži a ženami v členění na učitele a zástupce ředitelů na jednotlivých typech škol a na ředitele škol v regionálním školství celkem.


Učitelé v mateřských školách

V roce 2009 činila průměrná měsíční mzda učitelů mateřských škol 19 607 Kč. Mezi učiteli všech stupňů škol zůstává tento plat nejnižší, protože učitelé mateřských škol spadají do nižších platových tříd a v porovnání s učiteli vyšších stupňů škol jsou na ně kladeny nižší kvalifikační požadavky. S tím také souvisí vzdělanostní struktura učitelů mateřských škol, je zde totiž většinový podíl učitelů se středním vzděláním s maturitní zkouškou. Vzhledem k nízkému platovému ohodnocení nalezneme v MŠ jen nepatrný počet mužů (za období 2006–2009 nepřesáhl jejich počet 0,2 %).

Učitelé v základních školách

Základní školy vykazují od počátku sledovaného období (tj. od roku 2006), pokud pomineme učitele mateřských škol, nejvyšší zastoupení žen mezi učiteli. Muži zde představují zhruba 14 %, přičemž rozdíly ve finančním ohodnocení učitelek a učitelů-mužů na základních školách jsou zanedbatelné. Průměrný plat mužů v roce 2009 dosahoval 25 155 Kč, průměrný plat žen byl jen o něco menší – 25 035 Kč. Celkový podíl mužů na základních školách v roce 2009 činil 13,8 %.

Vzdělanostní struktura učitelů základních škol je z genderového pohledu velmi vyrovnaná. V roce 2009 činil podíl učitelek základních škol s vysokoškolským vzděláním 86,5 % a podíl učitelů-mužů s VŠ vzděláním 85,6 %. Přibližně 13 % mužů i žen má střední vzdělání s maturitou a do zbývajících vzdělanostních kategorií spadá jen nepatrné procento.

Učitelé ve středních školách včetně konzervatoří a vyšších odborných škol

V porovnání s mateřskými a základními školami je na středních školách včetně konzervatoří a vyšších odborných škol (dále už jen: střední školy) nejvyšší podíl mužů, v roce 2009 se jednalo o 35,9 %. Průměrné měsíční platy v roce 2009 byly u žen 26 583 Kč, u mužů pak 27 215 Kč. Vzdělanostní struktura učitelů středních škol je především vysokoškolského charakteru. Zajímavé je, že vysokoškolsky vzdělaných žen je na středních školách ve srovnání s muži o něco více, v roce 2009 bylo vysokoškolsky vzdělaných 90,8 % učitelek oproti 85,8 % učitelů.

Veškeré údaje v TZ jsou pouze za veřejného zřizovatele, tzn. za MŠMT, obce a kraje!

Informace o zástupcích ředitelů a o ředitelích škol jsou k dispozici v tiskovém materiálu k této tiskové zprávě.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. května 2010 v 20:51  

na SŠ... u mužů... 27 215 Kč... no, tak to mi posol bulvu. V Praze, ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.