NÚOV: Většina škol bude letos provádět závěrečné zkoušky podle jednotného zadání

pondělí 10. května 2010 ·

Letos poprvé se mohou všechny školy s učebními obory připojit k projektu nové závěrečné zkoušky. Podle předběžných výsledků z konce dubna 2010 se dosud 88 % škol rozhodlo, že jednotné zadání využije alespoň v jednom z učebních oborů, které vyučují. Zavedení standardizované zkoušky má pomoci ke zvýšení prestiže učebních oborů.


„Chtěli bychom, aby se výuční list stal důvěryhodným potvrzením, že absolvent skutečně ovládá své řemeslo,“ říká Dana Kočková z Národního ústavu odborného vzdělávání, který má reformu závěrečných zkoušek na starosti v rámci projektu ministerstva školství Nová závěrečná zkouška. „V tomto roce byla vytvořena jednotná zadání pro 116 oborů. Bylo to možné jen díky tomu, že se do jejich tvorby zapojilo téměř 500 učitelů a ředitelů odborných škol,“ doplňuje Dana Kočková.

Školy se připojují dobrovolně

Jednotná zadání se už v minulých letech začala prakticky využívat při závěrečných zkouškách na vybraných školách. Přitom to nebylo „nanečisto“, ale absolventi opravdu dostávali své výuční listy na základě takto složené zkoušky.

Díky novému informačnímu systému se v tomto roce mohli ředitelé všech škol seznámit s tím, jak vypadá jednotné zadání pro učební obory, které se na škole vyučují. To jim dalo možnost rozhodnout, zda převezmou jednotnou zkoušku či její část, nebo zda bude škola pokračovat v dosavadní praxi a připraví si zkoušku vlastní.

Důležité je poměřit svou úroveň

Předběžné výsledky, které jsou nyní k dispozici, ukazují, že naprostá většina škol už nové možnosti využila a seznámila se s tématy, která jsou stanovena pro písemnou, ústní i praktickou část závěrečné zkoušky. „Nešlo o to, aby už letos všechny školy převzaly jednotné zkoušky, ale aby se s jejich principem a obsahem seznámily,“ vysvětluje Dana Kočková. „Když škola zjistí, že je některá část jednotného zadání pro ni příliš náročná, má čas upravit v příštím období svou teoretickou i praktickou výuku a také technické vybavení tak, aby dosáhla požadavané úrovně. A to je právě účelem jednotných zkoušek.“

Nová závěrečná zkouška by nakonec měla být zavedena celoplošně. K tomu je ale potřeba nové pojetí důkladně vyzkoušet v praxi a také přijmout zákon, který by to školám ukládal.

Více informací o projektu: www.nuov.cz/nzz

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. května 2010 v 9:56  

Že se přihlásilo 88% škol, je pro mě takřka neuvěřitelné. Odstavec Díky novému informačnímu systému se v tomto roce mohli ředitelé všech škol seznámit s tím, jak vypadá jednotné zadání pro učební obory, které se na škole vyučují. To jim dalo možnost rozhodnout, zda převezmou..." je napsán zcela naruby. Ředitelé se museli nejdříve přihlásit do systému, a pak teprve zjistili zadání. A v případě, že jej nechtějí, odůvodnit. Doufám, že koncem června si přečteme upřesněná procenta o reálném využití.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2010 v 14:19  

Z procentuálního údaje vyplývá, že 12% ředitelů je natolik počítačově negramotných, že nejsou schopni se přihlásit do informačního systému. To není vůbec špatné.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2010 v 15:44  

Těch 12% ředitelů se rozhodlo, že se nezúčastní a tak - asi za trest - se ani nemají právo dozvědět, jak vlastně NZZ bude vypadat, protože dál se do systému nedostane, smí jen vyplnit dotazník. Poučení pro příště: přihlásit se do každé akce, kterou organizuje MŠMT, NUOV, CERMAT,ať je to NZZ, nebo MAG, jinak se připravíte o informace. To je potom jednoduché "rozhodování".

Anonymní řekl(a)...
13. května 2010 v 20:39  

Kompletní jednotné zadání v tzv. verzi pro učitele získá škola skutečně hned poté, co se přihlásí do informačního systému a vyplní údaje o počtech žáků. Po seznámení s jednotným zadáním (do 5 pracovních dnů) škola vyplní a uloží údaje o tom, zda jednotné zadání pro realizaci závěrečné zkoušky využije a zda je využije celé, nebo pouze některou jeho část. Pokud škola potvrdí, že zadání či jeho část využije, může si stáhnout jednotné zadání zpracované i ve verzi pro žáky. Přihlašování škol do systému a stahování jednotných zadání dosud nebylo ukončeno. Úplné statistické údaje budou proto k dispozici až v červnu. Děkujeme za pochopení. Dana Kočková, manažerka projektu NZZ.

Anonymní řekl(a)...
14. května 2010 v 11:34  

Vyplnili jsme počet žáků a hned další dotaz byl, zda se účastníme. Pokud jsme zaškrtli "ne", veškerá komunikace skončila.Tak kde je chyba?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.