Marek Výborný: Učme děti přemýšlet - dokumentární film je vhodnou pomůckou

středa 12. května 2010 ·

Je potěšitelné, že se pomalu daří měnit odborné vybavení našich školních učeben a pojmy jako dataprojektor, DVD apod. již neznějí mnoha učitelům jako labutí píseň. To s sebou nese i výrazné možnosti jak změnit klasické výukové metody a podněcovat žáky k vlastní aktivitě, přemýšlení nad nastoleným problémem, hledání vhodných řešení a diskusi.

Právě na tyto skutečnosti reaguje vzdělávacími projekty společnost Člověk v tísni o.p.s. v rámci programu Jeden svět na školách.

Z nejaktuálnější nabídky v současné době finišuje tým Jednoho světa na školách s dokončením nové audiovizuální sady s tématikou Lidská práva. Sada bude obsahovat audiovizuální materiály (dokumentární filmy, sociální spoty, sestřihy z filmů apod.) a tištěnou příručku pro pedagogy. Filmy jsou zaměřeny na různé projevy diskriminace a rasismu a dále na témata, jako jsou gender, nemoc, handicap, šikana, nedemokratické režimy, sociální vyloučení nebo chudoba. V příručce naleznete synopse, informace o jednotlivých tématech, konkrétní metodiku a další podklady pro výuku.

Je to jedinečná možnost jak se uvedených témat chopit způsobem přitažlivým pro vaše žáky či studenty (sada je vhodná jak na 2. stupeň ZŠ, tak i na SŠ). Nepředstavujme si ale lehkou cestu za splněním určitého bodu v osnovách. Práce s materiály neznamená pouhé „zastrčení“ nosiče do patřičné techniky a přiměřené zklidnění hučící třídy. Naopak, smyl má pouze ve spojení s důkladnou přípravou pedagoga, výběrem vhodných doplňujících aktivit, seznámením se s filmem a odbornou stránkou tématu. Jeden svět na školách ale na to vše pamatuje. V sadě najdete praktické rady a doporučení. Vše podstatné budete mít pohromadě. I to v mnohém ulehčí učiteli přípravu. A výsledkem budou, jak mohu potvrdit z vlastní praxe učitele na gymnáziu, úžasné hodiny oslovující vaše žáky/studenty, motivující je hledat odpovědi na otázky, které film a téma vyvolává.

Nezřídka je „silný“ dokument i takříkajíc nastartováním emocí, které jsou východiskem k diskusi, k hledání a formulování vlastních postojů. Co více si můžeme jako učitelé, kteří „doprovázejí“ své žáky na cestě za vzděláním, jsou jim nápomocni během růstu ke zralým osobnostem, které si jsou vědomi nejen svých práv, ale také respektují práva druhých, přát.

A když se vrátíme od ideálních seminářů a besed zpět do reality dnešní školy, připomeňme to důležité: sada je školám poskytována zdarma. Distribuce bude probíhat na konci školního roku, ale objednat si ji můžete již na www.jedensvetnaskolach.cz.

Zkušenost s využitím dokumentárního filmu ve výuce potom již musíte získat sami. Uvidíte, že žáci se nudit nebudou a filmové vzdělávací sady programu Jeden svět na školách budou vaším stálým pomocníkem.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.