Principy on-line informací pro mládež

úterý 13. dubna 2010 ·

European Youth Information and Counselling Agency (ERYICA) přijala, na svém 20. valném shromáždění v Rotterdamu, dokument s názvem "Principles for Online Youth Information".


Internet je významným zdrojem informací, prostředkem komunikace a zároveň zažitou součástí společenského prostředí mladých lidí. On-line poskytování všeobecných informací a poradenství pro mládež i orientace v internetu jsou nové úkoly, které rozšiřují stávající práci s informacemi pro mládež.

On-line informace pro mládež, kromě role v informovanosti mládeže, která mladým lidem pomáhá najít správné informace a činit vlastní rozhodnutí, mladé lidi podporují v maximalizaci užitku z internetu a v minimalizaci možných rizik.

On-line informace pro mládež tvoří nedílnou součást informační práce s mládeží, a proto musejí vyhovovat všem zásadám formulovaným v Evropské chartě informací pro mládež. Protože on-line informace pro mládež mají jistá vlastní specifika, je potřeba doplňkový soubor pravidel.

Evropská agentura pro informace a poradenství pro mládež za účelem zajištění jakosti poskytovaných on-line informací pro mládež a zaručení jejich přidané hodnoty a důvěryhodnosti přijala následující principy.


  1. On-line informace pro mládež musejí být přesné, aktuální a ověřené. Musí být jednoznačně uváděno datum jejich vzniku nebo aktualizace.
  2. Obsah musí vycházet z potřeb mladých lidí. Tyto potřeby musejí být trvale zjišťovány a vyhodnocovány.
  3. Obsah musí představovat výběr významných, bezplatných informací, které podávají přehled o různých dostupných možnostech. Používaná kritéria výběru musejí být zveřejněna a srozumitelná.
  4. On-line informace pro mládež musejí být mladým lidem srozumitelné a předkládané formou, která je pro ně zajímavá.
  5. Služby on-line informací pro mládež musejí být použitelné pro všechny, zejména s přihlédnutím k uživatelům a skupinám se zvláštními potřebami.
  6. Jestliže mají mladí lidé možnost položit dotaz on-line, musí být jasné, dokdy nejpozději obdrží odpověď. Odpověď musí být šitá na míru a musí být zřejmé, kdo ji dává.
  7. Jestliže jsou mladí lidé zapojeni do tvorby obsahu, musí za přesnost konečného obsahu nadále odpovídat organizace pro informování mládeže.
  8. Nedílnou součástí neustálého rozvíjení služeb on-line informací pro mládež musí být vedení mladých lidí k podávání zpětné vazby. Zasílat zpětnou vazbu musí být snadné. Poté musí být vyhodnocena a použita k úpravě obsahu. Mladí lidé musejí být vyrozuměni o způsobu, jakým jejich zpětná vazba služby ovlivnila.
  9. Autor a účel on-line informací pro mládež musejí být zřejmé a viditelné. Jestliže se použije obsah od třetích osob, zdroj je zřetelně označený.
  10. Uživatelům musí být jasné, kdo je poskytovatelem služeb informací pro mládež a co ho k tomu motivuje. Měly by být zřetelně uváděny úplné kontaktní údaje. Zdroje finanční podpory musejí být transparentně uváděny.
  11. Služby on-line informací pro mládež by měly poskytovat metody a návody, které mladým lidem pomohou rozvíjet jejich informační gramotnost a on-line dovednosti.
  12. Služby on-line informací pro mládež musejí mladé lidi informovat a vést v otázkách bezpečného a zodpovědného chování v on-line prostředí.
  13. Služby on-line informací pro mládež musejí být bezpečným prostředím pro mladé lidi.
  14. On-line informace pro mládež respektují a chrání soukromí uživatelů a umožňují jim měnit nebo mazat jejich vlastní zveřejněné soukromé údaje.
  15. Služby on-line informací pro mládež respektují autorská práva třetích osob a jsou si vědomy svých vlastních.
  16. Pracovníci s informacemi pro mládež musejí být kvalifikovaní k používání on-line nástrojů a mít dovednosti, které tvoří informační gramotnost. Musejí sledovat nové události, související právní úpravu a průběžně se seznamovat s trendy a novými on-line praktikami mladých lidí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.