Staňte se advokáty klimatu

středa 10. března 2010 ·

British Council a jeho partneři hledají mladé lidi, kteří přispějí k udržitelné budoucnosti s nízkými emisemi skleníkových plynů. Motivovaným dobrovolníkům nabízíme příležitost učit se od expertů, společně navrhovat řešení a stát se součástí aktivní generace ochránců, tzv. advokátů a advokátek klimatu.


Mezinárodní organizace British Council zahájila třetí ročník úspěšné celoevropské iniciativy za snížení emisí CO2 s názvem Challenge Europe. Projekt se snaží hledat odpovědi na otázky klimatických změn. Spojuje mladé lidi, kteří mají originální a praktické nápady, jak nastartovat ve společnosti změnu pozitivním směrem. Od roku 2008 se do projektu zapojilo více než 415 dobrovolníků, kteří zrealizovali 83 projektů v 15 zemích Evropy.

Třetí ročník projektu nabízí skupině 15 – 20 lidí ve věku 18 – 35 let příležitost ovlivnit dění a za podpory British Council a jeho partnerů realizovat vlastní projekty. Třetí ročník projektu poběží od druhé poloviny dubna 2010 do března 2011 a zaměří se na tři hlavní oblasti: klima a město, klima a udržitelná spotřeba a klimatická změna a biodiverzita. Úkolem „advokátů a advokátek klimatu“ v České republice bude čerpat z poznatků vědecké, podnikatelské a akademické sféry a do ledna 2011 vymyslet a zrealizovat tři konkrétní projekty.

Challenge Europe spojí osobnosti z různých prostředí - od vědy a techniky přes tvůrčí profese až po oblast dobrovolnictví. Předchozí zkušenosti v oblasti klimatických změn nejsou podmínkou. Přihlášky, které jsou k dispozici na www.britishcouncil.cz, mohou zájemci o účast na projektu zasílat Aleně Čápové na adresu alena.capova@britishcouncil.cz do 22. března. Advokáty klimatu poté vybere nezávislý panel. První setkání skupiny advokátů proběhne v polovině dubna.

V prvním roce projektu Challenge Europe se advokáti klimatu zabývali tématy ekologicky šetrných budov, dopady oblékání na životní prostředí, trvale udržitelnou lokální energetickou soběstačností a cyklistickou dopravou v Praze. Vrcholící druhý ročník přispívá nápady týkající se lokální a ekonomické kuchyně, biodomů a pivních podtácků, na kterých najdou milovníci piva pozitivní klimatické zprávy.

„Projekt nabízí mladým lidem podporu při hledání odpovědí na otázky udržitelnosti a klimatických změn. Věříme, že třetí ročník našeho projektu bude stejně úspěšný jako první dva, kdy se advokátům klimatu podařilo vznést řadu podnětných myšlenek," říká koordinátora projektu Alena Čápová z British Council.

British Council na projektu spolupracuje s řadou evropských organizací. V České republice ho podporují Britské velvyslanectví v Praze, Centrum pro dopravu a energetiku, Heinrich-Böll-Stiftung, Respekt Institut, o.p.s., Informační centrum OSN a Zastoupení Evropské Komise v České republice.

8 komentářů:

Pavel Laskavec řekl(a)...
10. března 2010 v 14:21  

To není myšleno vážně, že? :)
Že je to další aprílový žert? :)

Anonymní řekl(a)...
10. března 2010 v 23:45  

V průběhu existence Země se na ní mimo mimo jiné vystřídaly čtyři doby ledové a tři doby meziledové.

Proto je opravdu načase, aby bylo Zemi přiděleno několik dobrovolných, dostatečně motivovaných a schopných advokátů a advokátek.
Po prvních dvou velice vydařených ročnících projektu Challenge Europe, kdy se advokáti klimatu zabývali zásadními tématy ekologického oblékání, trvale udržitelnou cyklistickou dopravou v Praze, či návrhem pivních tácků s pozitivními zprávami o klimatu na české politické scéně, však došlo k nepříjemnému vystřízlivění:
Názvy hlavních oblastí, na které se má letos činnost klimatologických obhájců zaměřit (klima a město, klima a udržitelná spotřeba apod.) naznačují, že z advokátů se stali experti přes klimatizaci.

Anonymní řekl(a)...
10. března 2010 v 23:58  

Toto je myšleno naprosto vážně, pane Laskavče. O žádný aprílový žert nejde. Cílem projektu je najít uplatnění především pro absolventy Plzeňské právnické fakulty.

Pavel Laskavec řekl(a)...
11. března 2010 v 8:10  

Leda tak.
Víte - něco mě opravdu děsí. Když jsem napsal článek Euroobčanství, nedočkal jsem se žádného jiného komentáře, než komentáře na vlastní osobu. NIKDO se nebránil, NIKDO nepolemizoval, NIKDO neprojevil souhlas s mírou ironie, která se v článku objevila. Chápu, že článek rozhodně nepřinese Pulitzera, ale "tak slabou reakci na tak silné výchovné působení jsem ještě neviděl." Takže co, učitelé Česka? Budete učit euroobčanství?
A k tomuto článku totéž - pomalu se představuje nová totalita, která si s komunismem moc nezadá, kromě toho, že je mnohem rafinovanější, a vy na to MLČÍTE!!
Každý, jen mírně zvídavý student (loni prý se vyskytli 2 někde na Třeboňsku) je vám schopen ukázat desítky podkladů pro to, abyste o globálním podvodu alespoň přemýšleli. A když chcete vědět víc, zjistíte, že jsme opět ovce. Poslouchavé, nekonfliktní, našprtané ovce s charismatem hadru na podlahu.
Ještě jsem nenašel učitele, kterému by to doopravdy vadilo. Jestli to někdo takový čte, dejte vědět.
Zprávu o naději v tomto postupně chladnoucím světě....

Anonymní řekl(a)...
11. března 2010 v 13:20  

Nebuďte smutný, pane Laskavče. Váš článek o Euroobčanství jistě potěšil srdce i duše mnoha učitelů, kteří mají za sebou tvorbu ŠVP. Pouze to jaksi raději nedávají nahlas najevo v situaci, kdy je zřejmě v dohledné době čeká obhajoba Standardu učitelské profese. (dříve označovaného nepřesně jako Standard kvality práce učitele)

Lze očekávat, že tvorba kvalitního ŠVP na zadané téma, bez ohledu na vlastní odbornost a aprobaci, tak jak jste ji v článku brilantně předvedl, bude jednou z klíčových součástí písemné zkoušky, tvořící tuto obhajobu.

V tomto směru je Váš článek pro řadu učitelů bezesporu velkým přínosem a není třeba být rozladěn z malého ohlasu v řadách pedagogické veřejnosti. Tak jako v celé společnosti, existuje i mezi učiteli mlčící většina, která si sice myslí, že je to takto špatně, ale neumí se organizovat a má – na rozdíl od nejrůznějších světlonošů – normální práci, kterou musí a chce vykonávat a proto nemá čas.

Vždyť ani nedávno na ČŠ zveřejněný „Rozhovor s visionářem“ nevyvolal, s výjimkou jednoho cimrmanologa, mezi učiteli žádný ohlas.

Luděk Blaha řekl(a)...
11. března 2010 v 13:48  

Ještě jsem nenašel učitele, kterému by to doopravdy vadilo.

Nejspíš jste mne, pane Pavle, špatně hledal.
Tak znova. Před pikolou, za pikolou ...

Luděk Blaha řekl(a)...
11. března 2010 v 16:32  

zveřejněný „Rozhovor s visionářem“ nevyvolal, s výjimkou jednoho cimrmanologa, mezi učiteli žádný ohlas.

To je nesprávný úhel pohledu.
Správně má být, že se nenašel nikdo s jiným nebo dokonce opačným názorem. Diskuse není přece hlasování.
A může to být i tak, že příspěvek je natolik podstatu vystihující, že nikdo už nevymyslí nic chytřejšího, natož aby se pouštěl do polemiky. Jen si všimněte, kolik například mých příspěvků zůstává pod články osamoceno.

Anonymní řekl(a)...
11. března 2010 v 17:22  

Zcela souhlasím. Difuzní model učitele v období, kdy se jich většina nachází v poslední 4. fázi, v které již dosáhli úplné funkční kreativity, kdy jsou schopni vlastního přizpůsobení svých výukových cílů, plánu i postupů tak, aby přežili, natolik vystihuje podstatu pedagogické práce, že nikdo nemůže vymyslet nic chytřejšího.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.