MŠMT: Cesta k projektu EU peníze školám otevřena

čtvrtek 25. března 2010 ·

Poslanci Parlamentu ČR schválili v pátek 19. března 2010 novelu zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, která umožní spuštění projektu EU peníze školám.
 Místo složitých žádostí, administrativy a účtování každého haléře, jednoduchá tabulka, do které ředitel vyplní počet dětí ve škole, a taky účel, na který chce peníze použít. Rozdělování peněz v projektu EU peníze školám z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost již nestojí nic v cestě. Potřebnou změnu rozpočtových pravidel schválila v pátek 19. března 2010 na řádné schůzi Poslanecká sněmovna. Tato změna přinese základním školám až 4, 5 miliardy korun ze strukturálních fondů EU. Novelu poslanci schválili jednomyslně a napříč politickým spektrem. Zákonodárcům následně osobně poděkovala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová. "Je to velmi dobrá zpráva pro školy, tím spíš, že se blíží Den učitelů," řekla ministryně.

Zákon nyní musí schválit Senát a podepsat prezident ČR.  Tento legislativní proces potrvá ještě zhruba měsíc a půl. Poté MŠMT vypíše výzvu a všem základním školám (mimo hl. m. Praha) v zemi se otevře nebývalá šance. Navíc bez složitého úřadování a komplikované a náročné administrativy. Stačí si jen vybrat připravené předvyplněné formuláře, tzv. šablony klíčových aktivit. Tyto mohou být využity například na výuku matematiky, dělené hodiny jazyků, finanční gramotnost, čtenářskou gramotnost nebo na speciálně pedagogickou péči. „Na dotace dosáhnou i malé školy, které se dříve do boje o evropské peníze z objektivních důvodů nepouštěly. Smyslem bylo vytvořit jednoduchý systém čerpání," přiblížila projekt EU peníze školám ministryně školství Miroslava Kopicová.

Více informací lze získat na bezplatné tel. lince 800 228 229, na emailu esf@msmt.cz nebo na adrese www.eupenizeskolam.cz.

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) se zaměřuje na oblast rozvoje lidských zdrojů prostřednictvím vzdělávání ve všech jeho rozmanitých formách s důrazem na komplexní systém celoživotního učení, utváření vhodného prostředí pro výzkumné, vývojové a inovační aktivity a stimulace spolupráce participujících subjektů.          OP VK je víceletým tematickým programem v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT), v jehož rámci je možné v programovacím období 2007-2013 čerpat finanční prostředky z jednoho ze strukturálních fondů Evropské unie (EU). Tento program je spolufinancován Evropským sociálním fondem (ESF) a státním rozpočtem České republiky.
Bližší informace o OP VK naleznete na stránkách MŠMT v sekci strukturálních fondů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.