Miloš Dokulil: Škola hrou? Ani náhodou! (1)

čtvrtek 25. března 2010 ·

Málem se roztrhl pytel se školskými náměty. Od integrační problematiky na začátku školní kariéry přes jednotné maturity až po rychlokvašné absolvování vysoké školy. Od začátku tohoto školního roku bylo už těch námětů nebo praktických řešení bezpočet. Nadpis příspěvku by mohl svádět k domněnce, že jeho autor by mohl mít možná na mysli waldorfskou nebo montessoriovskou verzi výuky někde na počátku té cesty za vzděláním. Ne-li přímo odkaz Komenského? Nadpis rozhodně nevypadá na to, že bych chtěl strkat nos do plzeňské „odměrky“ (nemálo proslulé jedné verze, jak na to).
Čtěte na Britských listech.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. března 2010 v 6:34  

Jestli to bude příště zase taková nuda a psaní o ničem, pak děkuji pěkně.

Kalashnikoff řekl(a)...
25. března 2010 v 9:02  

Rád bych pana profesora opravil v jedné věci, a to v Komenského odkazu. Škola hrou není Komenského heslo či pedagogická zásada, jak do zblbnutí opakují polovzdělanci, bohužel i akademickými tituly ověnčení, Schola ludus je soubor 8 latinsky psaných školských her z roku 1654, který vznikal za doby Komenského pobytu v Uhrách, konkrétně v Blatném potoce, kde měl reformovat sedmihradské školství. Tyto hry mj. sloužily k tomu, aby daná škola ukázala, jak kvalitní má učitele i žáky (mívala dokonce i hudbení složku - viz J. D. Zelenka a jeho Sub olea pacis et palma virtutis). Chudáci dětičky musely se naučit nazpaměť své role a pak přehrávaly určité výjevy např. z dějin, mytologie atd. Žádné hraní si, ale tvrdý dril spočívající v mechanickém tréninku paměti. Přinos byl ovšem nezpochybnitelný - události, ve kterých žáci coby herci participovali, si určitě perfektně zapamatovali.
Instatní doba a instatní školství ovšem Komenského používá podobně jako kdysi soudruzi Marxe - vytrhne se 1 výrok z kontextu a napasuje se na něj kde co.

Anonymní řekl(a)...
25. března 2010 v 10:17  

Podobně je nezpochybnitelný přínos aktuálně významné události, ve které učitelé, coby herci, dnes participují, čímž si tuto převratnou událost pro budoucí generace perfektně zapamatují.

Luděk Blaha řekl(a)...
25. března 2010 v 12:28  

vytrhne se výrok z kontextu a napasuje se na něj kde co

O Benjaminu Bloomovi se například traduje, že pokud žáci netvořili unikátní komunikace nebo neodvozovali sady abstraktních vztahů podle školskými orány zadaných šablon dostatečně hbitě, popoháněl je rákoskou.
Do dějin světové kinematografie pak vešel jako učitel Hnízdo.
http://bit.ly/cuaMo4

Anonymní řekl(a)...
25. března 2010 v 13:33  

a nebo instantní, pane kolego?

Kalashnikoff řekl(a)...
25. března 2010 v 15:19  

Ano, kaji se, má býti "instantní", stejně jako "Blatném Potoce". Errare humanum est.

Anonymní řekl(a)...
26. března 2010 v 2:15  

JAK ovšem také napsal:

Podobně školám dáno jméno ludi, t.j. hry, nikoli, aby si žáci představovali, že jest jim dovoleno hráti kostkami, pomalovanými kartami, vrhcáby a jinými řehtačkami, než, že na tomto místě útěchy nalézají, aby své, kol studia správně řízené práce zařídili bez obtížné únavy, nýbrž s lahodným i pùvabným hnutím ducha i těla, jaké také při závodních hrách bývají.
(Fortius redivivus)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.