Miloš Dokulil: Ani didaktika či metodiky nejsou „za vodou“!

pátek 26. března 2010 ·

V málokteré oblasti se vynakládá tolik energie a času studiu podmínek „KUDY NA TO“, jako je tomu v pedagogické sféře. Že se v některých závažných ohledech klima v nejedné škole v posledních letech dokonce zhoršilo, pronikne na veřejnost výjimečně spíše jen publicisticky, pokud vůbec. Kupodivu stále se říká, že pokud se děti (ale i mládež) baví, nezlobí. Případné kázeňské problémy ve škole mají ovšem svá východiska většinou v nikoli optimální situaci doma, v rodinách. To nemusíme teď rozvádět. A ve škole? Učitel, který má autoritu (ten, který umí zaujmout přístupem k výuce svého předmětu), mívá kupodivu nejen respekt, ale žáci jej doslova „milují“ a na výuku se těší. Takový učitel nebo učitelka nemá pak problém ani s kázní, ani se známkováním, protože jeho žáci se předhánějí v tom, aby si kantor(ka) všiml(a), že jeho svěřenci učivo znají a mají o jeho další taje zájem.
Čtěte na Britských listech.

3 komentářů:

Pavlína Hublová řekl(a)...
26. března 2010 v 7:52  

Zdá se mi, že je téma výrazně zlehčeno.
Když nastoupí nový učitel do školy (např. po fakultě), je "nabušený" nápady, postupy, metodami (navíc je mladý). Proč tady nefunguje Vaše tvrzení? Nezřídka se setkávám s tím, že jsou mladí učitelé znechuceni a odcházejí ze školství.
Takže jestli to, o čem píšete, je hlavní důvod, proč jsou ve vyučování žáci takoví, jací jsou, pak znám asi tak 2 % učitelů, kteří patří do Vaší kategorie.
PS: Nějak jsem nepochopila souvislost mezi nadpisem a vlastním textem...

Anonymní řekl(a)...
26. března 2010 v 8:49  

Na to jste přišel sám nebo jste si dělal nějaký průzkum?

Anonymní řekl(a)...
26. března 2010 v 8:54  

Proč, pane profesore? Takhle nepište, shazujete se.

Tohle je poznámka vhodná k pivu, do diskuse se nehodí. Nejenom, že název se neshoduje s textem, uvádíte fakta, která jsou známá. Neodkazujete na nic nnového. Nerozumím Vašim pohnutkam.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.