CERMAT: Generálka prověří připravenost na spuštění nové maturity

pátek 26. března 2010 ·

Necelých sedm měsíců zbývá do startu tzv. Maturitní generálky, která ověří funkčnost, spolehlivost a bezpečnost nové maturity. Studenti, kteří budou maturovat v roce 2011, budou mít možnost vyzkoušet své schopnosti a obtížnost maturity podle nové koncepce ještě před tím, než podají přihlášku k ostré maturitní zkoušce.


Maturitní generálku (MAG´10) vyhlásilo v uplynulém týdnu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Podrobné informace o cílech a časový harmonogram generální pilotáže lze najít na webových stránkách www.msmt.cz nebo www.novamaturita.cz.

„Maturitní generálka je jedinečnou příležitostí pro žáky posledních ročníků maturitního studia získat přímou zkušenost s testy a písemnými pracemi povinných zkoušek společné části maturitní zkoušky. A nejde jen o vlastní výsledky, které dostanou nejpozději 10 dnů před tím, než budou podávat přihlášky k ostré maturitě a tedy před tím, než budou volit své maturitní předměty a jejich obtížnost. Získají rovněž přímou zkušenost s tím, jak budou zkoušky organizovány a jak budou probíhat,“ uvedl ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které za realizaci generálky odpovídá, Pavel Zelený.

Maturitní generálka je podle jeho slov současně dobrou zkušeností a bohatým zdrojem informací pro učitele. Ti získají podle Zeleného nejen praktickou zkušenost se způsobem hodnocení písemných prací a zadáváním zkoušek, ale na základě výsledků a znalosti obsahu zkoušek budou s to účinněji směřovat přípravu svých žáků na zadání povinných zkoušek společné části.

V neposlední řadě bude MAG´10 významnou zkušeností rovněž pro ředitele a jimi nominované maturitní komisaře. Ověří si při ní organizaci zkoušek, zajištění podmínek pro přípravu, jejich průběh a vyhodnocení výsledků písemných prací.

Účast školy na maturitní generálce není povinná a je na rozhodnutí ředitele školy. „Ten musí zvážit, do jaké míry bude účast školy a žáků posledních ročníků maturitní studia v maturitní generálce přínosem k tomu, aby ostrá maturitní zkouška na škole proběhla bez problémů, a aby výsledky jeho žáků v červnu příštího roku byly co možná nejlepší,“ řekl ředitel Pavel Zelený.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. března 2010 v 9:14  

Za jednu opravenou pisemnou praci je stanoveno pri generalce pro hodnotitele pisemnych praci 75 korun. Tesim se. To je pro ucitele s VS vzdelanim a certifikatem o absolvovani skoleni velice prijatelne.

Anonymní řekl(a)...
26. března 2010 v 19:08  

Bacha, pane kolego, tuhle částku Vám stát ještě zdaní. Tak se tedy moc nevyskakujte!

Anonymní řekl(a)...
30. března 2010 v 15:10  

Proč musí být pro přihlášené školy účast všech žáků posledních ročníků maturitních oborů školy povinná? Někteří dálkaři si vezmou dovolenou na maturitu, ale sotva na její generálku. Kvůli tomu se ani denní studenti nemohou generálky účastnit? Komu má tedy generálka sloužit? Zase jen Cermatu?

Anonymní řekl(a)...
31. března 2010 v 22:28  

Ano, oněch přibližně 45 kč čistého za test/hodinu (protože tak to v reálu při plném nasazení trvá) je za můj volný čas a opravování dle cermatovských technokratických tabulek zcela "adekvátní". Jsem moc ráda, že za to, že se svými školkovými dětmi nebudu v krásném počasí venku po práci relaxovat, výrazně obohatím rodině rozpočet. Mnohem radši bych ty testy rozvážela - to bych dostala beztak víc, a ještě bych měla čistou hlavu. Každý náš student na brigádě si vydělá víc než my po letech praxe na pozici vyžadující VŠ vzdělání...Ať se to posílá na Cermat! Tak nám to koneckonců tvrdili, ale ono je to jaksi moc nepohodlné a nevděčné práce, tak se to prostě vrazí učitelům. Zrušit!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.