Premiér Jan Fischer inicioval debatu s děkany o využití nové maturity při přijímacích zkouškách

čtvrtek 21. ledna 2010 ·

Nová maturita, kterou budou žákyně a žáci středních škol poprvé skládat v roce 2011, má mj. posílit partnerství mezi vysokými a středními školami. Návaznost vysokoškolského přijímacího řízení na státní maturitu přispěje ke snížení administrativy zátěže i efektivnějšímu využití finančních prostředků. Zvýší také prestiž středních škol a komfort uchazeček a uchazečů o studium na VŠ.

Vyplývá to ze závěrů  1. konference zástupců vedení fakult vysokých škol, která byla svolána z podnětu předsedy vlády Jana Fischera a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové.

„Smyslem konference bylo odstartovat diskuzi o možnostech budoucího modelu přijímacího řízení na vysoké školy s využitím nové maturitní zkoušky. Tento systém by měl přinést řadu pozitiv nejen studentům, kteří maturitní zkoušku složí, ale také samotným vysokým školám, zejména  z hlediska snížení administrativy a úspory finančních i lidských zdrojů," uvedl premiér Jan Fischer.

Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové, která setkání s děkany řídila, je širší komunikace mezi středními a vysokými školami jedním z klíčových bodů inovace vzdělávacího systému ČR.

„Propojení přijímacího řízení s novou maturitou výrazně zvyšuje význam maturity jako takové. Maturitní vysvědčení bude v budoucnu nejen přesně odrážet úroveň znalostí každého středoškoláka, ale současně poslouží jako osvědčení předpokladů pro úspěšně zvládnutí příslušného oboru na vysoké škole," zdůraznila ministryně Kopicová.

Prostředníkem v diskuzi mezi vysokými a středními školami je podle slov Miroslavy Kopicové Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV), které má přípravu Nových maturit na starosti. Ředitel CZVV Pavel Zelený pokládá diskuzi se zástupci vysokých škol za klíčovou pro pochopení celospolečenského významu a přínosu nové maturity. Maturitní zkouška může vysokým školám posloužit také jako nástroj pro organizaci a regulaci poptávky po vhodných uchazečích.

„Naším cílem je, aby byl význam nové maturity správně pochopen všemi zúčastněnými. Společným záměrem Ministerstva školství a Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání je proto například uspořádání Maturitního informačního veletrhu orientovaného právě na komunikaci s vysokými školami," řekl Zelený.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2010 v 8:17  

Ať už si myslíme o nové maturitě a předcházejících peripetiích tohoto krkolomného procesu cokoliv a ať je dnešní úřednická vláda jakákoliv, lze jí složit nebývalou poklonu za tento státnický akt, kterého se dopustila. Podobného činu nebyla schopna ani jedna z mnoha předchozích vlád, ať už měla modré péro či růži v klopě soc-dem saka.

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2010 v 8:41  

O využití státních maturit při přijímačkách se mluví od vzniku myšlenky státních maturit. Tak proč Fischer tuto debatu vůbec inicioval? Změnil se snad nějak radikálně postoj vysokých škol, které o státní maturity většinou zájem neměly?

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2010 v 9:56  

Proč pan premiér zmíněnou debatu inicioval? Protože má patrně více státnických schopností, než Mirek se svýma moravskýma koulema a koňský handlíř Paroubek dohromady. Dost možná, že radikálně postoje vysokých škol nezměnil, ale diskutuje s akademickou obcí o možnostech zlepšení situace nejen na vysokých, ale i na středních školách. To není právě málo! Říká se tomu umění naslouchat či umění dialogu. Tuto schopnost prozatím žádný předchozí premiér nevlastnil a to včetně pana prezidenta. Ten jedině umí komentovat státní maturity ve stylu populistických sentencí o šikanování maturantů.
Člověk v tomto státě zažije poměrně málo překvapení, ale překvapení pana premiéra nesporně patrně mezi ta milá!

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2010 v 10:33  

Milé překvapení? To spíš vypadá na akci na záchranu Cermatu a zdůvodnění utopení dalších peněz na státní maturity, zvlášť když:" Zelený pokládá diskuzi... za klíčovou pro pochopení... celospolečenského významu a přínosu nové maturity".

Simona CARCY řekl(a)...
21. ledna 2010 v 12:10  

Ale, milý Anonymní z 10:33, pokud se dosavadní vedení MŠMT k věci stavěla tak, že jim veřejná diskuze byla zbytečná a na lidi z vysoka kašlala, pak je snad pozitivní, že to konečně někdo bere do ruky a snaží se nevědoucím, či tendenčně zabedněným ve hlavě rozsvítit. A označovat tyto snahy, za "topení dalších peněz" může jen odborník s rozhledem důlního koně. Vadí mi, když někdo tendenčně apriori napdá nějakou věc, aniž by jí rozuměl alespoň za mák nebo se porozumět snažil. Polepšete se!

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2010 v 13:38  

Zklidni hormon, Simonko

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2010 v 13:42  

Víte vy vůbec, že dokonce i současná ministryně školství se již podobné debaty účastnila za svého působení v roce 2004? Určitě takových plodných debat bylo více, ale vy jako odbornice o nich určitě víte.

Luděk Blaha řekl(a)...
21. ledna 2010 v 14:06  

A debata s vysokými školami o státní maturitě se nese v duchu
a) Budete to akceptovat?
nebo
b) Jak by vám to vyhovovalo?

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2010 v 15:25  

Jak budou novou maturitu využívat VŠ, které prostě přijímačky zrušily a kterým se ten krok osvědčil?

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2010 v 20:38  

Osvědčil se jim co do kvality nebo co do kvanitiy? Kvantity, že, ... no, já jsem si to myslel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.