NIDM: Jak tráví děti s hendikepem volný čas - nejnovější výzkumy

úterý 12. ledna 2010 ·

Národní institut dětí a mládeže v rámci projektu Klíče pro život zjišťoval, jaké jsou možnosti dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v oblasti volnočasových aktivit. Ukázalo se, že problém je spíše v informovanosti rodičů, kteří mnohdy ani nezkusí běžný zájmový kroužek a rovnou vyhledávají specializovaná zařízení. Přitom se tyto děti skutečně mohou zařadit mezi děti bez hendikepu a navštěvovat kterýkoliv zájmový kroužek v místě bydliště.


Zjistilo se také, že stejně jako v jiných oblastech společného soužití stále záleží na jednotlivcích, jejich osobnostních rysech a odborné připravenosti. Stále v lidech pracujících s dětmi a mládeží přetrvává celkem jasná představa, co děti s hendikepem nebudou moci v kroužku dělat. Daleko méně informací mají vychovatelé a jiní odborníci o tom, co takové dítě s hendikepem vlastně dokáže, co potřebuje, jaké musí mít technické či materiální zázemí.

Výzkumný tým Národního institutu dětí a mládeže (NIDM) dotazoval pracovníky základních škol, středisek volného času a neziskových organizací, přičemž se zaměřil i na rodiče a samotné děti. Ukázalo se, že rodiče dětí s hendikepem jsou oproti minulé době výrazně spokojenější. Mohou snadno vyhledat zařízení, které je na speciální potřeby jejich dětí připraveno (např.: APLA, Jedličkův ústav a školy, SLUNÍČKO, MOTÝLEK, Středisko rané péče atd.). Velkou roli zde ale hraje i rodinný rozpočet. Výchova dětí s hendikepem stojí rodiče mnohem více peněz, kroužky se musí platit.

O inkluzi dětí se speciálními vzdělávacími potřebami se více dočtete v detailní závěrečné zprávě, kterou naleznete na těchto stránkách: www.vyzkum-mladez.cz , případné dotazy budou zodpovězeny na webových stránkách projektu www.kliceprozivot.cz, kde jsou kontakty na odborné garanty výzkumů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.